Didier Reynders, ministerul Finantelor din Belgia, tara care detine presedintia rotativa a UE, a declarat ca Uniunea lucreaza inca la masuri prin care sa se asigure ca, pe viitor, asa-numitele bailout-uri vor fi platite de banci, si nu de contribuabili.
Comisia Europeana analizeaza posibilitatea de a introduce o taxa suplimentara asupra bancilor.
„Vom incerca sa ajungem la un acord in aceasta privinta pana la sfarsitul anului”, a afirmat Renders la un simpozion privind reglementarea in UE.
UE ia in considerare totodata o solutie mai controversata, respectiv o taxa asupra tranzactiilor financiare, dar Reynders a sugerat ca un acord pe acest subiect este mult mai indepartat.
Oficialul belgian a aratat totodata ca noua Autoritate Europeana pentru Piete de Capital, care va fi lansata in luna ianuarie, ar trebui sa dispuna de prerogativa de a impune sanctiuni financiare asupra agentiilor de rating.
Aceste companii evalueaza situatia financiara si operationala a unei companii, organizatii sau a unui stat si acorda rating-uri de credit („note”) atat emitentului, cat si unor instrumente emise de acesta, cum ar fi obligatiunile.
Reputatia agentiilor de rating a fost erodata puternic in urma crizei financiare globale, deoarece institutiile au acordat rating-uri ridicate unor instrumente financiare care au devenit in scurt timp netranzactionabile si si-au pierdut valoarea.
Statele Unite au aprobat deja o legislatie de reforma a pietelor financiare, care a suferit insa compromisuri importante pentru a trece prin Congres.