Editura www.offshore.ro
In afara colectiilor
Pret 26 lei
Titlu original: Statele Unite – paradis fiscal
Cartea intr-un minut:
Cartea raspunde intreprinzatorilor care incearca sa obtina o scutire de taxe, o reducere sau o amanare a acestora sau sa-si asigure protectia averii si a confidentialitatii. Intre paradisele fiscale este preferat statul Delaware, situat pe coasta de est a SUA, atat datorita prestigiului, cat si nivelului taxelor, comparativ cu alte zone unde legislatia permite infiintarea unei companii offshore.
Cronica DailyBusiness
Cuvantul offshore este asociat de cele mai multe ori cu ideea de afaceri tenebroase, spalare de bani si acoperirea identitatii detinatorilor firmei.
Este considerat paradis fiscal acel stat sau teritoriu al unei tari, constitutional independent, care ofera reduceri de impozit sau o partiala, respectiv totala scutire de impozit pentru companiile inregistrate pe teritoriul lui. Intre aceste teritorii se afla Insulele Bahamas, Insulele Britanice Virgine, Insulele Seychelles, Belize, Panama si altele.
Firma offshore este o companie care se infiinteaza intr-un paradis fiscal si, ca urmare, potrivit legilastiei locale, beneficiaza de reduceri de impozit sau este scutita total de acesta.
Scutirea totala nu exista, ci este vorba de o suma fixa intre 100 si 1.000 de dolari (circa 70-700 euro) impozit pe un an intreg. In Statele Unite exista un astfel de loc pe Coasta de Est, in Delaware, unde companiile inregistrate nu pot desfasura activitati pe teritoriul SUA, dar pot desfasura activitati oriunde in alta parte.
Delaware este un stat mic pe malul Oceanului Atlantic, asezat strategic, la numai 2-3 ore de mers cu masina de capitala Washington D.C. sau de Philadelphia si Baltimore. In prezent, in statul Delaware sunt inregistrate mai mult de 50% din cele 500 de firme mari ale SUA.
Panama este tara cea mai primitoare pentru firmele offshore. Caracteristica legilor panameze este ca firmele inregistrate isi pot desfasura activitatea atat pe teritoriul statului Panama, cat si in strainatate. Numai veniturile provenite din sursele din afara statului Panama sunt total scutite de impozit.
Compania offshore este reprezentata in relatia sa cu autoritatile in ce priveste taxele si impozitele de un agent registrat, persoana fízica sau juridica autorizata de legislatia Statelor Unite.
Actionarii sau directorii care vor sa-si tina ascunsa identitatea se pot folosi de functionarii nominali, persoane fizice sau juridice autorizate.
Drepturile proprietarilor sunt aparate printr-un contract de vanzare a actiunilor companiei remis de actionarii nominali. Acest document este semnat de vanzator (de actionarul nominal), dar nu este datat. Prin simpla datare, persoana care isi tine ascunsa identitatea poate deveni oricand actionarul companiei.
Impozitul unei companii offshore inmatriculata in SUA variaza intre 800 dolari (550 euro) si 2.000 dolari (1.400 euro), indiferent de rulaj sau de profit si include taxele de natura fiscala, costul sediului si onorariul agentului registrat.
Pentru a alege intre locurile in care sa deschizi o firma offshore, trebuie avute in vedere mai multe criterii. Unul dintre acestea este prestigiul. Daca vom compara, din acest punct de vedere, o firma inregistrata in Insulele Britanice Virgine cu una inregistrata in SUA, probabil cea din SUA va fi castigatoare.
Un alt criteriu ar fi intrebarile formale legate de inregistrarea si inscrierea firmei, de complexitatea acesteia, respectiv de costuri. In Delaware, compania offshore asigura un anonimat total datelor directorilor pe cand in Insulele Britanice Virgine, o copie dupa registrul cu directorii firmei trebuie inmanata oficiului de inregistrare a firmelor de pe Insulele Virgine.
In privinta cheltuielilor nu exista mari diferente. In favoarea statului Delaware sunt anumite beneficii datorate faptului ca intretinerea firmei costa cu cateva sute de dolari mai putin.