- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Statul pune poprire pe debitor fara somatie, bunul este sechestrat si pe indicii de instrainare

26 Mar, 16:22 • Redactia DailyBusiness
Statul va pune fara somatie poprire pe veniturile unui debitor persoana fizica sau juridica, iar bunurile acestuia vor fi sechestrate si in cazurile in care exista doar indicii ca patrimoniul urmeaza sa fie instrainat, fiind valorificate prin vanzare directa chiar si daca este un singur cumparator.
Statul pune poprire pe debitor fara somatie, bunul este sechestrat si pe indicii de instrainare

Noile proceduri care vor fi aplicate de stat pentru recuperarea obligatiilor bugetare neachitate sunt incluse intr-un proiect de lucru al Guvernului pentru modificarea Codului de procedura fiscala si argumentate prin „cresterea eficientei activitatii de administrare si protectie a creantelor fiscale”.

Documentul, citat de Mediafax, prevede ca poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare „fara somatie”, in conditiile in care legislatia actuala stabileste ca poprirea asupra veniturilor se instituie printr-o adresa trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.

Legea in vigoare mai stabileste ca pot fi poprite pentru executare silita si sumele reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate debitorului de catre terte persoane sau pe care acestea le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

In acest caz, conform proiectului, dupa infiintarea popririi, datoria va putea fi platita organului fiscal de catre tertul poprit in termen de 15 zile si nu „de indata”, cum prevede legislatia actuala.

Statul va avea totodata dreptul sa dispuna masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia nu numai cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, ci si cand exista indicii ca patrimoniul acestuia urmeaza sa fie instrainat sau grevat de sarcini, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.

Guvernul argumenteaza aceasta masura prin „o protectie mai buna a creantelor fiscale”.

Bunurile sechestrate de stat in contul creantelor vor putea fi valorificate prin vanzare directa si daca la licitatie se prezinta un singur cumparator, masura justificata de autoritati prin „cresterea eficientei activitatii de administrare a creantelor fiscale”.

Prin exceptie, pe perioada popririi asiguratorii, bancile vor accepta plati din conturile debitorilor pentru stingerea obligatiilor fiscale aferente bugetelor administrate de organul fiscal care a infiintat poprirea.

„In situatia in care la data comunicarii adresei de infiintare a popririi tertul poprit nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit sau nu va datora in viitor asemenea sume in temeiul unor raporturi juridice existente va instiinta despre acest fapt organul de executare in termen de 5 zile de la primirea adresei de infiintare a popririi”, se arata in document.

Proiectul mai prevede ca intr-un an calendaristic un debitor poate beneficia de suspendarea executarii silite prin poprire pentru o perioada de cel mult 6 luni. Suspendarea se poate acorda pe numar de zile sau de luni, iar termenul de suspendare curge de la data comunicarii catre banca sau alt tert poprit a suspendarii popririi.

Documentul reglementeaza si mecanismul compensarii de drept, stabilind ca prin acest sistem pot fi stinse creantele statului sau ale unitatilor administrativ-teritoriale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, cu creantele debitorului, reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept, in puterea legii, cand creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

Creantele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Creantele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseaza cu creantele debitorului reprezentand sume de restituit de aceeasi natura. Eventualele diferente ramase vor fi compensate cu alte obligatii fiscale ale debitorului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei