El a reconfirmat angajamentul FIC de a-si continua misiunea de a sprijini imbunatatirea mediului de afaceri, a dezvoltarii economice si a functionarii mecanismelor unei piete libere in Romania, in beneficiul comunitatii investitorilor si a societatii in general.
In functiile de vicepresedinte au fost alesi Eric Stab, presedinte, manager de tara, presedinte & CEO Europa de Est in cadrul GDF Suez Energy, respectiv Jean Valvis, presedinte & director general al Valvis Holding, in timp ce Daniel Anghel, partener aspecte de ordin fiscal in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania este noul trezorier al FIC.
Principalele subiecte propuse de catre van Groningen pentru cel de-al doilea mandat al sau la conducerea FIC sunt: (1) continuarea dialogului cu autoritatile si alte persoane interesate cu privire la masurile care s-au dovedit a avea un impact pozitiv in cresterea economica si in sporirea competitivitatii; (2) cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE si a eficientei modului in care acestea sunt utilizate; (3) revitalizarea finantarii economiei prin Pietele de Capital; (4) realizarea de investitii publice si private in acele sectoare cu un mare potential, in vederea sustinerii cresterii economice; (5) stimularea unui mediu de afaceri favorabil stabilizarii macroeconomice.
„Romania concureaza cu multe alte tari pentru investitii si resurse insuficiente. Acum, mai mult decat oricand, este datoria noastra ca investitori pe termen lung pe piata locala sa ne unim eforturile cu autoritatile pentru ca Romania sa ocupe o pozitie mai buna pe harta investitorilor”, a declarat presedintele FIC.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea in mod oficial cu 26 de companii membre.
FIC are in prezent 128 companii membre ale caror investitii cumulate in Romania de aprox. 40 miliarde EUR reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.
Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si angajeaza peste 185.000 de salariati.
Contributia la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.
Viitoarele investitii ale companiilor membre sunt estimate la peste zece miliarde de euro in urmatorii cinci ani considerand ca vor fi implementate masuri coerente in vederea creari unui mediu economic favorabil.