„Probabilitatea incetinirii este foarte, foarte mare si, de asemenea, este un risc semnificativ ca evolutia economiei sa intre pe teritoriu negativ. Daca economia isi revine, nu va trebui sa cheltuim banii. Insa daca nu ne pregatim acum, iar economia se va dovedi slaba, asa cum cred ca va fi, atunci ne vom afla intr-o situatia foarte dificila”, a afirmat Stiglitz.
Cea mai mare economie a lumii nu va avansa, probabil, indeajuns de rapid pentru a crea suficiente locuri de munca pentru noii veniti sau sa compenseze cresterea productivitatii, care va reduce cererea pentru forta de lucru, a spus el.
Comentariile lui Stiglitz le sustin pe cele ale laureatului Premiului Nobel Paul Krugman. Administratia SUA considera, insa, ca este prematur sa ia in considerare inca un pachet de stimulare economica, dupa ce in acest an a fost implementat un program de 787 miliarde de dolari.
Presedintele Barack Obama a sustinut un plan mai limitat, de 154 de miliarde de dolari, aprobat de Camera Reprezentantilor si destinat sprijinirii pietei muncii.
Cea mai grava recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a dus la desfiintarea a peste sapte milioane de locuri de munca in SUA in ultimii doi ani. Autoritatile au cheltuit, imprumutat sau promis mai mult de 10.000 miliarde de dolari pentru a revitaliza economia si piata creditului.
Stiglitz este professor la Universitatea Columbia din New York si fost consilier la Casa Alba, in administratia Bill Clinton.