„Lipseste o structura macro-economica pentru a ajuta statele europene care sunt afectate de anumite probleme. In SUA, parti ale bugetului national pot fi directionate catre parti ale tari care au probleme”, a afirmat Stiglitz, citat de Mediafax..
In timp ce BCE imprumuta constant bancile din zona euro la dobanzi mai mici decat cele de pe pietele internationale, optiunea nu este valabila si pentru guverne, a notat economistul.
„Daca esti dispus sa imprumuti bancile, de ce nu si guvernele? Europa nu are incredere in guvernele care o formeaza?”, s-a intrebat Stiglitz.
„Ar trebui sa existe sprijin prin intermediul BCE, a emisiunilor de eurobonduri, a Bancii Europene pentru Investitii, a infiintarii de fonduri pentru sprijinirea investitorilor si intreprinzatorilor privati, mai ales pentru tarile care sunt afectate”, a adaugat el.
Tarile mici din Europa nu se pot descurca singure, a afirmat Stiglitz.
Premierul grec, Georges Papandreou, a apreciat pozitiv ideea. Grecia se confrunta cu grave probleme financiare, dupa ce in 2009 deficitul bugetar a ajuns la 12,7%, iar nivelul datoriei publice la 113% din PIB.