„Guvernul pe care premierul desemnat Croitoru il va prezenta Parlamentului pentru investire ar trebui aprobat de parlamentari, deoarce este in interesul direct al romanilor si al Romaniei”, a spus Stolojan pentru Mediafax.
„Misiunile Fondului Monetar International (FMI), ale Comisiei Europene (CE), ale Bancii Europene care vor veni in Romania pentru a observa valoarea modului in care isi respecta angajamentele legate de acordul de imprumut de 22 de miliarde de euro sunt importante si ele trebuie sa se incheie cu succes”, a spus Stolojan, referindu-se la votul pe care Parlamentul urmeaza sa il dea noului Executiv propus de Lucian Croitoru.
Stolojan a aratat ca Romania si-a indeplinit angajamentele la sfarsitul lunii septembrie, dar este important ca aceste misiuni sa se vada cu un „Guvern care are deplinatatea puterilor de a-si asuma responsabilitati”, pentru ca se pot discuta eventuale modificari ale ale acordului de imprumut in functie de evolutia economica din prezent si viitoare.
In plus, a spus Stolojan, institutiile europene doresc un angajament politic fata de proiectul de buget pe anul viitor, care sa se incadreze in parametrii conveniti cu FMI si CE.
O misiune a CE se va afla la Bucuresti in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, pentru a evalua respectarea conditiilor de acordare a asistentei privind balanta de plati, oferita Romaniei de catre Uniunea Europeana, iar daca va fi necesar, o noua misiune va fi organizata dupa formarea noului Cabinet.
Simultan, se vor afla la Bucuresti si misiunile FMI si Bancii Mondiale.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut, care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by, din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreiei statului aflat la BNR.
Cea de-a treia transa din imprumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari.