Totodata, numarul companiilor cu capital strain din Romania a crescut pana la 145.133 la finele lui octombrie, cu 10% mai mult fata de numarul inregistrat la sfarsitul lui 2006, arata datele ONRC.
In topul celor mai mari investitori straini in functie de valoarea sumelor alocate companiilor din Romania, olandezii ocupa primul loc, cu investitii de 10,86 mld. lei (3,2 mld. euro), care reprezinta 22,95% din totalul investitiilor straine din primele zece luni.
Aceasta desi numarul companiilor cu capital olandez din Romania se ridica la circa 3.000, reprezentand doar 2,1% din totalul companiilor cu capital strain.
Pe de alta parte, oamenii de afaceri britanici declarau la finele anului trecut ca ei si americanii sunt de fapt cei mai mari investitori din Romania si nu olandezii, dupa cum arata statisticile oficiale romanesti.
„Statisticile oficiale nu tin cont de faptul ca unele societati inscrise in Olanda, datorita beneficiilor fiscale, au companiile-mama in SUA si Marea Britanie. Astfel, adevaratii investitori sunt americanii si britanicii, nu olandezii”, declara Raymond Breden, director al Camerei de Comert Britanice-Romane (BRCC).
Potrivit ONRC, americanii si britanicii ocupa locurile 6 si 8 in topul celor mai mari investitori din Romania pe primele 10 luni ale anului trecut.
Pe locul doi se afla austriecii, cu investitii de 5,87 mld. lei (2,25 mld. euro), reprezentand 12,41% din totalul investitiilor straine din primele zece luni din 2007. La finele lui octombrie, in Romania erau inregistrate circa 4.780 de companii cu capital austriac, insumand 3,29% din numarul total al companiilor cu capital strain din Romania.
Investitorii francezi au ocupat locul 3 in topul celor mai mari investitori straini din Romania in primele 10 luni, cu investitii de 4,75 mld. lei (1,78 mld. euro), care au reprezentat 10,04% din totalul investitiilor straine. Companiile cu capital francez din Romania erau la finele lui octombrie in numar de 5.279 si insumau 3,64% din numarul total al societatilor locale cu capital strain.
Investitorii germani si italieni s-au situat pe locurile 4 si 5 in functie de valoarea sumelor alocate companiilor din Romania, desi cele societatile din Romania cu capital german si italian sunt cele mai numeroase, depasind 15.000 de companii.
Circa 42% din companiile locale care au fost finantate prin capital strain din 1991 pana la finele lui octombrie 2007 activeaza in domeniul industriei. Urmatorul sector economic in care investitorii straini si-au plasat fondurile este cel al turismului, in care isi desfasoara activitatea 24,9% din companiile cu capital strain.
Si domeniul constructiilor a fost in atentia investitorilor de peste hotare, numarul companiilor cu capital strain din acest domeniu ridicandu-se la 21,5% din total.
De asemenea, companiile cu capital strain mai activeaza in domenii ca servicii (5,2% din total), retail (3%), transport (1,7%) si agricultura (0,4%).