- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Strategia oceanului albastru

17 Jan, 00:04 • Redactia DailyBusiness
Autori: W. Chan Kim, Renee Mauborgne
Strategia oceanului albastru

Editura Curtea Veche
Colectia Profit

Pret 32 lei

Titlu original : Blue Ocean Strategy

Cartea intr-un minut:
Cand vrei sa schimbi o situatie, aduci o noutate sau negi toate strategiile care au creat-o. Iesi din medie, unde se poarta lupte sangeroase de supravietuire, printr-o inovatie de valoare capabila sa scoata la iveala spatiul in care performanta este de durata. Acest spatiu este numit in carte „ocean albastru”.

Cronica DailyBusiness

Scopul cartii este de a gasi similaritati intre strategiile care au condus la formarea oceanelor albastre si cele care au dus la o crestere economica de durata, pentru a stabili un tipar dupa care pot fi gasite oceanele albastre.

Gasirea unui ocean albastru aduce cu sine zone de piata nedisputate, in care nu exista concurenta. Piatra de temelie a strategiei este inovatia de valoare, care urmareste simultan atat diferentierea de alte produse, cat si scaderea costului. In mod traditional, inovatia tehnologica stabilea preturi mari, cu scopul de a limita accesul si a castiga o prima de pe urma inovatiei si numai ulterior se concentra asupra costurilor si preturilor mici, pentru a-si mari cota de piata.

Fiecare mare strategie pentru a descoperi un ocean albastru se focalizeaza asupra unui obiectiv, adopta un profil strategic diferit si are un slogan convingator. Pentru a stabili daca o companie este pe drumul cel bun, autorii propun realizarea unei vele strategice.

Aceasta este o metoda de diagnosticare si un cadru de actiune pentru conceperea unei strategii convingatoare.

Un principiu important al strategiei oceanului albastru se refera la retrasarea granitelor de piata, lucru necesar separarii de concurenta.

Prima cale de retrasare a granitelor pietei este cercetarea domeniilor alternative. In luarea fiecarei decizii de cumparare, se cantaresc implicit alternativele.

A doua cale este cercetarea grupurilor strategice din cadrul domeniului, adica a grupului cu strategii similare. Cheia este intelegerea factorilor care determina decizia cumparatorilor de a abandona sau de a adera la un grup sau altul.

A treia cale este cercetarea categoriilor de cumparatori. Lantul de cumparatori este format din achizitori, care platesc pentru produs sau serviciu, utilizatorii efectivi si factorii de influenta. Este nevoie sa stabilesti asupra carui grup de cumparatori se concentreaza de obicei sectorul in care lucrezi.

A patra cale este cercetarea ofertelor de produse si servicii complementare. Aceasta inseamna sa stii in ce context este utilizat produsul sau serviciul tau, ce se intampla inainte, in timpul si dupa intrebuintarea acestuia, sa identifici sursele de nemultumire ale clientilor, cum pot fi eliminate aceste neplaceri prin produse sau servicii complementare.

A cincea cale este cercetarea orientarii functional-emotionale a cumparatorilor. Unele domenii se intrec in principal in privinta pretului si a functionalitatii si fac apel la ratiune. Alte domenii concureaza in privinta senzatiilor si fac apel la emotii.

A sasea cale este cercetarea reperelor temporale, cum pot afecta acestea tendintele pietei domeniul tau, care dintre ele sunt ireversibile si care evolueaza pe o traiectorie clara.

Modalitatea de a realiza aceste strategii consta in trimiterea pe teren a unei echipe de manageri, pentru a fi pusi fata in fata cu modul in care oamenii folosesc sau nu produsele si serviciile lor. Viitorul va fi al celor care se concentreaza asupra imaginii de ansamblu, nu asupra cifrelor.

Pentru a maximiza dimensiunile oceanelor albastre, companiile trebuie sa se concentreze si asupra non-clientilor. Analizand doar diferentele dintre clientii existenti se poate ajunge pe o piata si mai mica.

Regula spune sa cautam cel mai vast bazin de clienti. Dupa ce au fost maximizate dimensiunile oceanului albastru, trebuie sa fie creata o situatie de tipul castig/castig. Firmele ocupa pozitii dominante datorita incasarilor mari, iar clientii sunt castigatori prin prisma celor mai mici preturi.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...