Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor, citati de NewsIn.
Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit si „CIA-ul din umbra”, arata in raportul sau pentru trimestrul 4 al acestui an ca Europa, care are un sistem bancar cu deficiente profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize pana la sfarsitul anului 2009.
Mai mult, tarile mai putin avansate din punct de vedere economic, printre care si Romania, sunt in pargul colapsului financiar, mai scriu analistii de la Stratfor in prognoza pe trimestrul 4, publicata la 23 octombrie.
Romania este considerata de Stratfor una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia si Serbia. Franta si Italia sunt la randul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situatia datorita dimensiunii economiei lor.
Intr-o analiza separata, publicata in 27 octombrie, dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.
Romania se va confrunta cu grave atacuri speculative impotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la cresterea ratelor bancare, ceea ce va pune populatia in mare dificultate. In plus, bancile straine, care sunt majoritare pe piata din Romania, folosesc franci elvetieni si euro pentru creditele de consum si pentru cele de afaceri, slabind si mai mult moneda nationala.
De asemenea, Romania se confrunta cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% si cu o datorie publica de 19% din PIB, ceea ce ridica serioase semne de intrebare legate de modalitatea prin care Romania va reusi sa acopere gaura bugetara in timpul unei crize de lichiditati, scrie Stratfor, care spune ca o Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI).
Strategii de la Stratfor prevad ca in cel de-al patrulea trimestru numeroase tari isi vor reevalua avantajele si dezavantajele pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce. Tarile care doresc sa adere la zona euro isi vor redefini si ele prioritatile. Tarile europene isi vor regandi si bugetele, reducand fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate si mai aprofundata.
Reducerile bugetare si lipsa de bani vin intr-o perioada critica: in timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregateste sa ridice preturile.
Mai mult, acestia considera ca actuala criza financiara va zgudui profund economia Europei, pentru ca fiecare stat se zbate pe cont propriu, iar o strategie unitara paneuropeana se lasa asteptata. Aproape fiecare tara din Europa a intrat la inceptul celui de-al patrulea trimestru in recesiune, iar situatia nu se va schimba pana la sfarsitul anului.
Banca Central Europeana (BCE) s-a descurcat bine pana acum, dar ea nu poate reglementa bancile europene, astfel ca fiecare stat va trebui sa isi inventeze propriile reguli – subminand si mai mult BCE si UE.
„Un plan la nivel UE este pur si simplu imposibil, intrucat nu exista nicio institutie capabila sa aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este in primul rand interesat de sine insusi”, sustin analistii Stratfor.
„Tarile mai putin avansate din punct de vedere financiar si economic, care se afla in special in partea de est a continentului, sunt cele mai supuse riscului ca sistemul lor sa intre in colaps. Europa Centrala si de Est este foarte dependenta de bancile straine si de capitalul extern – capital care se va indrepta catre Occident, pentru a stabiliza sistemul bancar de unde provine”, avertizeaza Stratfor.