„In cazul Romaniei este un program normal. Binenteles ca este o schimbare de guvern, asa ca exista o oarecare intarziere, dar nu am nicio grija deosebita in privinta acestui program”, a declarat el.
Alegerile prezidentiale au determinat FMI sa amane evaluarea pentru a treia transa a imprumutului destinat Romaniei, dupa ce guvernul a fost demis de Parlament, scrie Mediafax.
O misiune a FMI s-a aflat pana vineri in Romania, pentru evaluarea acordului de finantare, inainte de acordarea celei de-a treia transe, de circa 1,5 miliarde euro, a imprumutului. Transa respectiva urma sa fie accesata in decembrie, dar sunt putine sanse ca acest lucru sa se intample, conform Fondului.
O delegatie a institutiei internationale va reveni in Romania dupa ce va fi instalat noul guvern, discutiile fiind continuate insa in perioada urmatoare, pana la momentul respectiv.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Totodata, seful FMI a afirmat ca alegerile prezidentiale au amanat discutiile din acordul stand-by si cu Ucraina, dupa ce decizia autoritatilor de la Kiev de a majora salariile a „deraiat” programul de imprumut de 16,4 miliarde de dolari.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, care candideaza pentru un nou mandat la alegerile din 17 ianuarie, a semnat o lege de majorare a salariilor, in pofida recomandarilor FMI.
FMI a anuntat anterior ca va continua sa lucreze cu Ucraina, exprimandu-si sperantele ca guvernul isi va putea concentra atetia asupra stabilitatii economice chiar si inaintea alegerilor.
Directorul general al FMI, prezent sambata la o reuniune a G20, a indicat ca situatia din Ucraina nu se va rezolva foarte rapid.