„A inceput sa circule ideea ca valutele pot fi utilizate ca arme in politica economica. Transpusa in actiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economiei globale. O asemenea abordare poate avea un impact foarte distrugator si de durata”, a afirmat Strauss-Kahn pentru publicatia britanica.
Yenul s-a depreciat marti fata de dolar dupa ce banca centrala a Japoniei a anuntat reducerea la zero a dobanzii cheie, relaxarea si mai mult a politicii monetare si cumpararea de diverse active financiare pentru a asigura lichiditate pe piete.
Valoarea obligatiunilor de stat, a actiunilor si cotatiile aurului au urcat, in conditiile in care investitorii se asteapta ca bancile centrale ale marilor puteri economice sa ia noi masuri de politica monetara pentru asigurarea lichiditatilor pe piete.
„Unele state emergente ale caror economii se confrunta cu intrari masive de capital considera ca a venit timpul sa-si foloseasca monedele pentru a incerca sa castige un avantaj, in special pe latura comerciala. Nu cred ca aceasta este o solutie buna”, a spus seful FMI.
In ultimele saptamani, guvernele mai multor economii mari au luat masuri pentru limitarea presiunilor ascendente asupa monedelor nationale. Japonia a intervenit pe piata valutara prin vanzarea de yeni pentru prima data in ultimii sase ani.
Saptamana trecuta, ministrul de finante al Braziliei, Guido Mantega, a avertizat, la randul lui, asupra unui razboi al valutelor. Autoritatile braziliene au anuntat, totodata, ca vor interveni pentru a stopa aprecierea realului.