Studiul monitorizeaza impactul crizei financiare asupra romanilor. Femeile au raspuns afirmativ intr-o masura mai mare decat barbatii, 80% fata de 74%.
Aproximativ un sfert (26%) dintre barbatii cu varsta peste 18 ani nu au fost afectati de criza, procent semnificativ mai mare decat cel al femeilor (20%).
Noua din zece antreprenori au resimtit negativ criza economica, in timp ce la nivelul managerilor sau al angajatilor cu studii superioare, pana la mijlocul lunii martie 2010, 55% fusesera afectati.
„Procentul va creste simtitor in randul angajatilor cu studii superioare si nu numai in urma masurilor de reducere a salariilor in sectorul bugetar”, a declarat Mircea Kivu, director de operatiuni la Mercury Research.
Conform studiului, persoanele care pentru moment nu au un loc de munca au resimtit impactul intr-o masura foarte mare, 95% dintre acestea fiind afectate.
In comparatie cu sase luni in urma fata de data culegerii datelor, doua treimi (66%) dintre romanii cu varsta peste 18 ani erau mai ingrijorati de situatia lor financiara, procent in scadere fata de luna martie a anului trecut, cand procentul se ridica la 75%, dar in continuare mai mare fata de noiembrie 2008, cand apareau primele semne ale crizei in Romania si cand doar jumatate (53%) isi exprimau ingrijorarea.
In ceea ce priveste motivele de ingrijorare, principalele temeri sunt legate de imposibilitatea de a mentine acelasi stil de viata ca in prezent (40%), de scaderea veniturilor (39%), sau de nesiguranta de a face fata cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plati ratele sunt valabile pentru 15% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investitii ca in anii trecuti.
Legat de stabilitatea financiara a bancilor in urmatoarele 6 luni, ponderea celor care considera ca va fi mai rea este in scadere fata de anul trecut (40% fata de 61%). Mai mult de un sfert (27%) dintre romanii cu varsta peste 18 ani estimeaza ca va ramane la fel, iar 13% ca va fi mai buna.
Datele fac parte din studiul Financial CrisisMeter realizat de Mercury Research incepand cu luna noiembrie 2008. Indicatorii masurati sunt nivelul de incredere in banci si alte institutii financiare (nivelul de incredere in institutiile financiare, perceptia asupra stabilitatii institutiilor financiare, performanta legata de produsele si serviciile bancare, atitudine legate de efectele crizei in ceea ce priveste utilizarea produselor bancare), precum si administrarea si temerile legate de finantele personale
Studiul a fost realizat intre 15 martie – 1 aprilie 2010 la nivel national, pe un esantion de 1.177 respondenti cu varsta peste 18 ani.
Prezenta pe piata din Romania din anul 1992, Mercury Research ofera servicii de cercetare cantitativa si calitativa despre consumatori si despre companii adaptate domeniilor precum: bunuri de larg consum, financiar- bancar, IT& C, media, sanatate, industria auto sau social.