Studiul a fost efectuat in luna mai si a luat in calcul raspunsurile unui numar de 955 de persoane cu varsta de peste 18 ani, proprietari de locuinte.
„Datele studiului arata ca 27% dintre respondenti considera ca fiind utila o astfel de polita, iar 18% sunt de acord sa incheie o polita suplimentara, facultativa, pentru locuinta”, a spus Pancescu.
Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuintei au studii superioare, castiga peste media populatiei, detin o polita auto si alte produse financiare. De asemenea, cei mai interesati sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.
„Interesul incepe sa scada in randul persoanelor de peste 50 ani si se reduce puternic in cazul celor de peste 60 de ani”, a spus reprezentantul GfK Romania, citat de Mediafax.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in cursul lunii iulie sau, cel mai tarziu, in august, dupa semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari, potrivit unei declaratii, din luna mai, a directorului general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.
Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Legea 260/2008 nu are nicio legatura cu asigurarile facultative de locuinte. Proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala pot incheia polite a caror suma asigurata depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ national se situeaza in jurul a 15%.
Fondul locativ national numara peste 8 milioane de locuinte.