Studiul a fost realizat de Synovate in 13 tari, acoperind 29 banci internationale si 211 banci locale. Analiza a aratat ca in majoritatea tarilor, clientii aleg in primul rand sa ceara sfatul membrilor din familie pentru aspecte financiare decat sa ceara sfaturi bancilor sau altor insitutii financiare.
„Doar in Polonia clientii prefera sa discute in primul rand cu bancile pentru sfaturi financiare, in timp ce in Arabia Saudita clientii bancilor discuta mai intai cu prietenii si colegii”, potrivit studiului.
Respondentii din multe din tarile in care a fost efectuat studiul nu au o opinie favorabila despre banci in general, atat locale cat si internationale.
Doar 18% dintre romanii au incredere in bancile locale
Bancile internationale au primit cel mai mic scor in Ungaria si Grecia, doar 16% si respectiv 17% din respondenti avand o opinie pozitiva despre acestea. Cele mai scazute scoruri pentru bancile locale au fost inregistrate in Romania si Ucraina (18%, respectiv 24% din respondenti avand o opinie pozitiva), in timp ce nici grecii nu au o opinie favorabila referitoare la bancile locale (doar 25% din respondenti avand o opinie pozitiva).
La polul opus, un covarsitor 81% din respondentii din Arabia Saudita si-au exprimat opinia pozitiva legata de bancile lor locale, la fel si 55% din polonezi si 54% din rusi, in timp ce bancile internationale au obtinut cele mai apreciate opinii in tari ca Arabia Saudita (46% din respondenti avand o opinie pozitiva).
In general, pentru majoritatea respondentilor din 8 tari din cele 13 incluse in studiu, increderea pe care o aveau in banci a scazut fata de perioada dinaintea crizei, in topul acestui clasament situandu-se ucrainienii (cu 70%) si grecii (cu 69%).
Totusi, in ciuda acestor opinii, in intreaga regiune, loialitatea clientilor fata de sectorul bancar se mentine la nivele destul de ridicate, conform rezultatelor acestui studiu. In toate tarile incluse in studiu, mai putin de 1 din 5 clienti are o relatie slaba cu banca pe care o foloseste.
Criza globala categoric a lasat multi clienti cu un sentiment de insecuritate, in special in Rusia unde 36% din respondenti declara ca se afla intr-o situatie financiara mai precara decit anul trecut, urmand in clasament Ungaria (27%), Bulgaria (25%), Turcia (25%) si Ucraina (22%). La celalat capat al spectrului se afla Arabia Saudita unde doar 4% din respondenti se simt expusi financiar si Cehia cu 5% din respondenti.
Parerea populatiei legata de viitorul apropiat difera considerabil intre tarile incluse in studiu. In timp ce 62% din clientii bancilor din Arabia Saudita sunt de parere ca situatia lor financiara se va imbunatati in urmatoarele 6-12 luni, viitorul este perceput intr-o viziune mai sumbra in Ungaria si Cehia, unde 28%, respectiv 25% se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca, ca si 20% din clientii bancilor in Bulgaria si 19% in Grecia.
Studiul a fost realizat intre octombrie si decembrie 2009, pe un esantion reprezentativ de 1.000 clienti din sectorul bancar in fiecare din cele 13 tari incluse in studiu printre care Rusia, Polonia, Ucraina, Grecia, Bulgaria si Romania.