- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Studiu: Criza a facut ca bancile sa se uite la calitate si nu la cantitate

04 Apr, 11:55 • Redactia DailyBusiness
Bancile si-au schimbat orientarea, in anii 2009 si 2010, de la expansiune rapida si, in principal, obiectivele cantitative, catre o orientare preponderent calitativa in ceea ce priveste strategia, reteaua de sucursale, portofoliul de produse sau controlul costurilor.
Studiu: Criza a facut ca bancile sa se uite la calitate si nu la cantitate

Avand in vedere contextul economic si financiar international, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii bancare in Romania, confirmata de evolutia activelor nete bancare totale, se arata intr-o analiza a pietei bancare si a asigurarilor din Romania si Europa Centrala si de Est, realizata de Ensight Management Consulting.

Ritmul ridicat de crestere a creditelor neguvernamentale (acordate gospodariilor si societatilor nefinanciare) pana in anul 2008 a fost inlocuit de o contractie in 2009 si 2010, in termeni reali.

Astfel, ritmul de crestere a creditelor in lei a atins valori negative, in termeni reali, in mai 2009, aceasta tendinta mentinandu-se si pe parcursul anului 2010. Creditele in valuta au avut o dinamica diferita a ritmului de crestere in termeni reali si au atins valori negative in ianurie 2010, reluand cresterea pozitiva, dar redusa, catre a doua jumatate a anului, conform studiului.

Depozitele si-au continuat cresterea, desi in 2010 au inregistrat un ritm de crestere mai lent decat in 2009. Ratele medii ale dobanzilor au avut un trend descendent, dupa nivelurile ridicate din 2008, atat pentru credite, cat si pentru depozite, cu o dinamica diferita in functie de valuta.

„Romania prezinta un potential mare de crestere in ceea ce priveste gradul de penetrare a cardurilor pe piata, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani numarul cardurilor valide de credit si de debit a avut o tendinta de scadere. Asadar, numarul de carduri valide si valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la ATM (bancomat) au fost mai scazute in 2010 decat in 2008, in timp ce valoarea tranzactiilor de plata cu carduri a crescut”, spun reprezentantii Ensight.

Cresterea creditelor neperformante, cumulata cu veniturile scazute (ca urmare a activitatii de creditare redusa) au afectat profitabilitatea sistemului bancar. Astfel, in 2009 profitul net agregat al sistemului bancar a scazut cu circa 83%, in comparatie cu 2008, iar la sfarsitului anului 2010, pierderea anuala neta agregata a fost de aproximatic 71 milioane de euro . In consecinta, in ultimii doi ani, bancile au redus cheltuielile operationale si au reexaminat planurile de extindere a retelei de sucursale.

In aceste conditii, printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar romanesc se numara: repozitionarea bancilor mici catre tintirea unor segmente de nisa, o potentiala consolidare a sistemului bancar, concurenta sporita pentru clientii „buni”, cresterea gradului de penetrare a cardurilor etc, se arata in studiu.

Pieta bancara din Europa Centrala si de Est (ECE)

Cu toate ca economia europeana a fost afectata de recesiunea economica, in 2009 activele bancare totale au avut o crestere de circa 2%. Romania a fost a 4-a cea mai mare piata bancara din ECE in 2009, activele bancare totale (78,1 mld. euro) depasind media ECE, noteaza Ensight Management Consulting.

In ceea ce priveste creditele, repartizarea acestora in functie de destinatie arata diferente intre tarile ECE. In timp ce tari precum Slovenia se concentreaza pe sectorul corporativ, tari ca Romania inregistreaza un nivel mai ridicat al creditelor de consum.

De asemenea, conform datelor oficiale, citate de Ensight, Romania are cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante dintre tarile ECE. In ceea ce priveste depozitele, valoarea acestora in Romania este sub media ECE. Mai mult, jumatate din tarile ECE au rata credite/depozite supraunitara.

Din punctul de vedere al segmentului de piata al cardurilor de credit si al platilor bancare netraditionale, Romania si Bulgaria ocupa ultimul loc intre tarile din ECE. Astfel, in Romania, numarul cardurilor de credit pe locuitor (0,13) este de doua ori mai mic decat cel din Polonia (0,25).

Piata asigurarilor, concentrata mai mult pe polite auto

Piata asigurarilor din ECE se caracterizeaza printr-o concentrare mai ridicata pe segmentul asigurarilor generale, in comparatie cu media UE. In Romania, aceste caracteristici sunt accentuate in comparatie cu celelalte tari ECE, piata asigurarilor generale detinand mai mult de 80% din piata asigurarilor, 60% fiind reprezentate doar de asigurari auto, se arata in studiu Ensight Management Consulting.

Tendinta generala pe piata de asigurari generale din CEE a fost de crestere usoara. Singura categorie a asigurarilor generale care a inregistrat o scadere usoara in regiunea ECE in 2009 a fost cea a asigurarilor de proprietate.

Piata asigurarilor de viata din majoritatea tarilor ECE nu a atins un grad de maturitate semnificativ si a fost puternic afectata de criza economica. Piata asigurarilor de viata din Romania a inregistrat o valoare de doar 7% din media ECE a asigurarilor de viata.

Cele mai utilizate canale de distributie a asigurarilor din ECE sunt subscrierile directe si intermediarii (agenti, brokeri). In 2009, aproximativ 36% din totalul primelor brute subscrise au fost negociate de brokeri (40% in sectorul asigurarilor generale si doar 6% pentru segmentul asigurarilor de viata).

Gradul de concentrare al pietei din Romania s-a dublat in 2009 (41%) comparativ cu 2008 (17%) dupa consolidarea mai multor grupuri internationale prezente pe piata locala, spun oficialii companiei Ensight.

In 2010, piata asigurarilor generale a fost grav afectata de caderea pietei de leasing. Piata asigurarilor auto a inregistrat schimbari de structura datorate cresterii vanzarilor asigurarilor de raspundere civila auto obligatorii (RCA) si a scaderii semnificative a asigurarilor auto optionale (Casco).

Anul trecut, piata asigurarilor din Romania a totalizat 8,364 miliarde de lei, in scadere cu 5,7% fata de anul 2009, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pe segmentul asigurarilor generale au fost subscrise prime in valoare de 6,698 mld. lei, mai putin cu 7,5% fata de 2009, iar pe segmentul asigurarilor de viata, companiile au inregistrat prime de 1,666 mld. lei, in crestere cu 2,32%.

„Masurile de reglementare se vor concentra in urmatorii 2-3 ani pe gestionarea riscului aferent sectorului de asigurari, iar tendintele pietei semnaleaza consolidarea moderata a pietei, dezvoltarea produselor inovative, intensificarea activitatii de rebranding si utilizarea in crestere a bancaassurance ca si canal de distributie pe piata asigurarilor”, conform analizei Ensight.

Analiza a fost realizata de Ensight Management Consulting la inceputul acestui an, atat la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), pentru o mai buna intelegere a situatiei Romaniei in contextul ECE, cat si la nivel local, pentru a analiza piata interna si competitia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni mici care fac doar combinații pentru ei înșiși!”
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni ...
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ești tu
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ...
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” haterilor
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” ...
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează zahărul din sânge și ajută la digestie”
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează ...
Șofer român de TIR,  condamnat la închisoare și amendat cu 482.000 de euro, în Franța, după ce a fost prins transportând 99 de kilograme de canabis
Șofer român de TIR, condamnat la închisoare și amendat cu 482.000 de euro, în Franța, după ce ...
Cel mai scump cimitir din România. Investiții de milioane de euro pentru locurile de veci
Cel mai scump cimitir din România. Investiții de milioane de euro pentru locurile de veci
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii ...