In decembrie 2009, procentul femeilor afectate personal de criza era de 77%, in timp ce pentru barbati se situa la 70%.
La sfarsitul anului 2010 fata de aceeasi perioada a anului 2009, proportia celor care se considera afectati de criza economica urmeaza o tendinta ascendenta cu pana la 10 procente.
Diferenta semnificativa dintre modul in care se declara afectati de criza in anul 2009 respondentii din Moldova si din zona de Sud a tarii si cei din Transilvania si Banat se mentine si la sfarsitul anului 2010.
Astfel, respondentii din Transilvania se considera in masura mai mica afectati personal de criza economica (79,4%) decat indivizii din Moldova (86,6) sau din zona de sud a tarii (82,6%).
In opinia participantilor la studiu, principalii responsabili pentru criza mondiala sunt conducatorii (13%), americanii (12%) si bancherii (6%).
De asemnea, unul din trei romani considera ca principalul vinovat pentru actuala criza din Romania este actuala conducerea, iar 10% il invinovatesc pe presindele Traian Basesc. Premierul Emil Boc este considerat principalul vinovat pentru criza din tara de doar 3% dintre respondenti.
Femeile, mai dispuse faca economii la mancare decat la combustibil pentru autoturism
In ceea ce priveste intentia de economisire a populatiei in urmatorul an, studiul realizat in decembrie 2010 releva faptul ca, independent de natura economiilor, se poate observa o usoara tendinta de crestere fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cu alte cuvinte romanii sustin intr-o proportie mai mare ca doresc sa economiseasca in urmatorul an, decat proportia celor care declarau acelasi lucru in anul 2009.
[img=1105]Grafic privind economisirea (sursa: IRES)[/img]
In ceea ce priveste intentia respondentilor de a face economie la mancare, corelata cu genderul, se observa tendinta mai pronuntata a femeilor de a afirma ca vor face economie in achizitionarea produselor alimentare: femei – 40,4%, barbati – 27,9%.
De altfel, femeile sunt mai dispuse sa faca economii anul acesta la mancare (45% din total) decat la combustibil pentru autoturism (36%).
De asemenea, intentia persoanelor fara studii sau cu studii primare de a face economie la mancare, este mai pronuntata decat in cazul indivizilor cu studii superioare (47,8% versus 26,7%).
In mod similar cu luna decembrie a anului precedent, si in decembrie 2010, nivelul de educatie releva diferente privind intentia de economisire la incalzire a respondentilor. Astfel 63,7% dintre respondentii fara studii sau cu studii elementare declara ca vor face economii, in timp ce doar 31,2% dintre cei cu studii superioare au declarat acelasi lucru.
In ceea ce priveste nevoia resimtita de a economisi in materie de imbracaminte, si in anul 2010 se mentine aceeasi tendinta observata in 2009, respectiv aceea cum ca intentia femeilor (75,5%) de a reduce costurile legate de imbracamintea personala este mai pregnanta decat cea a barbatilor (64%).
In egala masura, si in 2009, la fel ca in 2010, romanii se declara dispusi sa faca economii la mersul in vacanta. De asemenea, intentia acestora este dependenta de varsta lor si de educatie. Astfel indivizii cu varste intre 18-35 de ani declara in proportie de 65,5% ca intentioneaza sa economiseasca in cazul calatoriilor.
La celalalt pol se afla persoanele cu varsta peste 65 de ani care manifesta intentii similare in proportie de doar 43,2%. De asemenea, 64,7% dintre persoanele cu educatie superioara isi exprima intentia de a reduce cheltuielile legate de mersul in vacanta, spre deosebire de cele cu un nivel de educatie elementar care declara acelasi lucru doar in proportie de 47,7%.
Studiul IRES din decembrie 2010 s-a realizat pe un esantion de 1.315 de respondenti si are o eroare maxima de plus, minus 2,8%.