In 2008, investitiile directe straine s-au situat la 111,5 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al institutului, citat de AFP.
In statele noi ale Uniunii Europene, investitiile au coborat la nivelurile din 2003, dupa ce in anii anterior au crescut puternic, scrie Mediafax.
Astfel, Cehia, Ungaria, Letonia si Lituania au atras mai putin de jumatate din sumele primite in 2008. In Slovenia si Slovacia, fluxurile de capital au fost chiar negative, ceea ce inseamna retragerea rezervelor acumulate.
Estonia si Polonia, cele mai solide economii din regiune, au fost mai putin afectate de reducerea investitiilor.
In tarile din sud-estul Europei, investitiile directe strane au scazut, in total, de la 8,6 miliarde de euro in 2008 la 5,4 miliarde de euro in 2009.
Totodata, investitiile facute in strainatate de tarile din Europa Centrala si de Sud s-au redus intr-un ritm mai moderat, cu un nivel echivalent cu un sfert din cel din 2008. In contrast cu trendul regiunii, Polonia, Estonia si Slovacia au investit mai mult in 2009 decat in anul anterior.
Pentru acest an, institutul vienez estimeaza o crestere usoara a investitiilor directe straine, in special in Polonia si Rusia, tari ale caror economii sunt considerate cele mai performante. In schimb, Romania, Bulgaria si alte state sud-europene ar putea inregistra noi scaderi ale acestor tipuri de investitii.
Romania a atras anul trecut investitii straine directe de aproape 5 miliarde de euro, mult sub valoarea din 2008. Pentru anul in curs banca centrala estimeaza un nivel de sase miliarde de euro. In primele trei luni indicatorul a scazut de aproape doua ori, la 754 milioane euro.