Totodata, cei mai multi respondenti (41,3%) sunt de parere ca intampina dificultati in platirea datoriilor doar intr-o masura medie.
Datele obtinute arata ca in cursul anului 2010, 20,2% dintre respondentii sondajului „Cum iti gestionezi banii?” au fost nevoiti sa imprumute bani des si foarte des pentru a-si plati facturile. In schimb, 53,7% dintre acestia nu au apelat la imprumutul banilor deloc anul trecut, sau daca au facut-o, a fost rar.
Cea mai mare parte dintre respondenti prefera sa pastreze banii in numerar (37,9%) sau sa ii adauge in contul bancar (26,5%). 15,4% dintre intervievati au decis sa depuna banii intr-un depozit de economii bancar, iar 2,8% intr-unul nebancar. In 2010, doar 3,1% dintre cei chestionati au achizitionat produse de investitii financiare.
Potrivit rezultatelor, mai mult de jumatate dintre intervievatii care au participat la sondaj evalueaza situatia lor financiara ca fiind proasta sau foarte proasta (51,7%), in timp ce 38,7% se declara satisfacuti. Doar 9,5% dintre ei considera ca au o situatie financiara buna si foarte buna.
Observam de asemenea ca o treime dintre chestionati (32,7%) sustin ca obisnuiesc sa tina evidenta tuturor veniturilor si cheltuielilor, iar 29,5% tin doar evidenta veniturilor si cheltuielilor mai importante. 37,8% nu obisnuiesc sa tina evidenta veniturilor si cheltuielilor, din care 34,2% pot aprecia in mare cati bani primesc si cati cheltuiesc intr-o luna, iar 3,6% nu pot nici macar sa faca o estimare.
Pentru cea mai mare parte a respondentilor (60,7%), nivelul veniturilor lunare nu le permite sa ramana cu bani necheltuiti pana la momentul venirii urmatoarelor venituri. Doar 13,6% dintre respondenti raman des si foarte des cu bani necheltuiti din veniturile lunii precedente.
In ceea ce priveste economisirea banilor, [b]cea mai mare parte a participantilor la sondaj (42,8%)[/b] nu au economisit deloc in decursul anului trecut. Un sfert din ei au reusit totusi sa puna bani de o parte, economisind sume pana in 1.000 de lei, in timp ce restul respondentilor (32%) au economisit mai mult de 1.000 de lei.
Cei mai multi respondenti (38,7%) pastreaza in numerar banii necheltuiti din veniturile lunii precedente, in timp ce un procent mai mic (27,9%) ii cheltuie pe bunuri de consum. 23,4% dintre respondenti sustin ca adauga banii intr-un depozit de economii sau nu ii retrag din cont. Procentul celor care investesc banii, prin diverse modalitati, este destul de scazut, daca il comparam cu cel al indivizilor care nu investesc banii, fiind de doar 5,3%.
Strategia la care ar apela multi respondenti in cazul in care ar ramane fara bani pana la sosirea urmatoarelor venituri ar fi sa reduca cheltuielile si sa economiseasca (33,2%). O alta parte dintre respondenti ar imprumuta bani de la rude, prieteni sau cunostinte (21,7%), in timp ce 11,9% ar apela la propriile economii, iar 11,4% sustin ca ar fi nevoiti sa intarzie cu plata datoriilor sau facturilor.
Majoritatea persoanelor care au participat la sondajul „Cum iti gestionezi banii?”, au evaluat [b]situatia lor financiara actuala ca fiind proasta sau foarte proasta[/b] (51,7%). Nemultumirea lor pe plan financiar poate fi cauzata in mare parte de faptul ca mai mult de jumatate dintre cei chestionati (52,7%) aveau datorii in momentul participarii la studiu, iar 34,4% intampinau in mare si foarte mare masura dificultati in achitarea acestora.
Comportamentul respondentilor privind economisirea si investirea banilor reprezinta, cel mai probabil, un factor determinant important al situatiei financiare dificila cu care se confrunta unii dintre ei.
La intrebarile sondajului, realizat la solicitarea Burcash, au raspuns 5.903 utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 2 – 15 mai. Chestionarul folosit a cuprins un numar de 37 de intrebari.