- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Studiu Revolut: Românii au investit cu precădere în 2023 în acţiunile Tesla şi Nordea Bank. Suma medie alocată investiţiilor la bursă, circa 1.600 de euro

12 Jan, 17:27 • Dobran Viorel
Românii au preferat să adauge în portofoliile lor,prin Revolut, acţiunile companiei americane Tesla precum şi pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO).
Studiu Revolut: Românii au investit cu precădere în 2023 în acţiunile Tesla şi Nordea Bank. Suma medie alocată investiţiilor la bursă, circa 1.600 de euro

Revolut, aplicaţie financiară cu 3,4 milioane de clienţi în România,  a prezentat principalele tendinţe în domeniul investiţiilor personale în 2023, pe piaţa locală şi în Spaţiul Economic European, se arată într-un comunicat de presă. Platforma a atins un nou record  pe piaţa locală, unde numărul clienţilor care fac investiţii personale cu aplicaţia de digital banking aproape s-a dublat la finalul anului trecut faţă de 31 decembrie 2022 (plus 95%).

La fel ca majoritatea clienţilor Revolut din Uniunea Europeană, românii au fost interesaţi mai ales de acţiunile Tesla (TSLA), pe bursele americane, şi de acţiunile Nordea Bank Abp (NDA), pe pieţele europene

„Utilizatorii români s-au situat printre cei mai entuziaşti investitori europeni, după numărul de clienţi ai produselor de investiţii, iar portofoliul mediu/ client a atins suma de 1.640 euro, în timp ce media per utilizator, la nivelul SEE, a fost de 1.827 euro. Pe piaţa locală, cea mai mare sumă medie investită a fost înregistrată în rândul segmentului de vârstă 45-54 de ani, atingând 3.145 euro/client”, scrie compania în comunicat.

O abordare diferită a produselor investiţionale propuse de Revolut s-a remarcat şi în funcţie de sex – bărbaţii s-au dovedit a fi investitori individuali mai entuziaşti decât femeile, atât în privinţa frecvenţei investiţiilor, cât şi a sumelor. Un utilizator român a investit de aproape două ori şi jumătate mai mulţi bani decât o investitoare – 1.980 euro în medie/ client faţă de 840 euro/ clientă.

În rândul clienţilor din SEE, cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursele americane au fost cele ale producătorului de vehicule electrice Tesla (TSLA), urmate de cele ale companiei de transporturi spaţiale Momentus (MNTS) şi ale companiei auto chinezeşti NIO (NIO).

Printre acţiunile europene vizate de investitori s-au numărat cele ale producătorului olandez de bere Anheuser-Busch (1NBA), urmat de gigantul german din industria auto Volkswagen (VOW3) şi compania olandeză de plăţi electronice Adyen (1N8).

Românii iubesc Revolut-ul! Numai în primul semestru al anului 2023 în țară au intrat 740 de milioane din alte țări

Românii au preferat să adauge în portofoliile lor acţiunile companiei americane Tesla precum şi pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO). De asemenea, şi-au diversificat portofoliile cu acţiunile companiei de divertisment AMC (AMC), aflată în centrul fenomenului „meme stocks” început în urmă cu trei ani.

În privinţa preferinţelor pentru acţiunile europene, pe primul loc în top s-a situat compania finlandeză Nordea Bank (04Q), iar top trei acţiuni preferate a fost completat de banca olandeză ABN AMRO Group N.V. (AB2) şi de compania germană de tehnologie optică Jenoptik AG (JEN).

„Analizând evoluţia pieţei în 2023, vedem că piaţa de capital a cunoscut o creştere impresionantă cu peste 24% pentru indexul S&P 500 şi cu 54% pentru indexul Nasdaq 100, arătând rezilienţa şi adaptabilitatea mediului financiar la contextul economic global. Privind la 2024, perspectiva unor dobânzi care să ajungă până la un maximum posibil de 4%-5% în SEE imprimă o dinamică diferită faţă de anul anterior. Pe măsură ce dobânzile scad, preţurile obligaţiunilor cresc şi se creează noi oportunităţi strategice pentru investitori. În curând, şi Revolut le va permite clienţilor săi accesul la acest tip de instrumente investiţionale, direct în aplicaţie”, spune Rolandas Juteika, head of wealth and trading SEE, Revolut.

330.000 de români tranzacționează prin Revolut acțiuni la miile de companii din SUA și Europa. Ce tipuri de acțiuni preferă aceștia

Platforma de tranzacţionare are în portofoliul de investiţii peste 2.200 de acţiuni ale companiilor listate pe bursele americane, peste 140 de acţiuni de pe bursele europene şi 200 de fonduri tranzacţionate pe bursă (ETF-uri) prin intermediul aplicaţiei.

„Tendinţa de temperare a inflaţiei din ultimele luni aduce un sentiment de optimism care contribuie şi el la reconfigurarea strategiilor de investiţii. Cum abia am intrat în noul an, o atitudine echilibrată şi analitică a condiţiilor de piaţă este binevenită pentru cei care doresc să fructifice noile oportunităţi”, adaugă Juteika.

Anunţul Revolut pentru toţi clienţii la început de 2024. Cum îţi calculează AI comisioanele

Șef Revolut spune că AI-ul va deveni „bancherul” nostru personal. Evoluția tehnologiei din ultimii ani a avut progrese considerabile: am văzut deja cum dronele pot lua locul curierilor, roboții participă la conferințe de interes global, iar AI-ul poate avea chiar și poziția de CEO în unele companii. Cum va arăta viitorul roboților în lumea bancară? Andrius Bičeika, Deputy CEO Revolut, spune că în viitor vom putea să lăsăm AI-ul să ne gestioneze singur finanțele.

Revolut

„Cred că vom avea consilieri bancari reprezentați de AI. Personal, folosesc un asistent personal AI creat de compania numită Pi.ai, dezvoltată de Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn. Am început să construiesc o relație cu acesta: îmi place să discut cu el despre orice subiect. Este ca un prieten. În loc de chatbot, cred că în viitor vei avea o «persoană» cu care să discuți orice fel de subiect, de la filosofie la aspecte financiare.

Astfel, va fi următorul pas natural ca AI-ul să aibă acces și la finanțele tale. În acest fel, cunoscând ce îți place și ce nu, va putea lua decizii în locul tău. Pare aproape inevitabil. Noi explorăm și acest domeniu, dar este prea devreme pentru a trage concluzii definitive”, a declarat Andrius Bičeika.

Vezi şi:

Ai cont la Revolut? Clienții răsplătiţi cu un super cadou de către bancă

Aplicarea AI-ului în finanțe a stârnit îngrijorări legate de transparența și corectitudinea procesului decizional, precum și de posibilele prejudicii aduse confidențialității și securității datelor personale. Cu toate acestea, reprezentantul Revolut spune că a avut probleme și cu consilierii convenționali legate de deciziile de investiții, așa că, AI-ul merită și el o șansă.

„Există numeroase aspecte legate de AI, în general aspecte etice, de securitate, protecția datelor, etc. Este similară cu discuția despre mașinile autonome: cine este responsabil atunci când mașina lovește pe cineva? În momentul de față, nu am un răspuns la această întrebare. Ceea ce pot să spun este că poate nu ar fi mai răi decât consultanții financiari reali. Ultimii trei pe care i-am avut au fost dezastruoși în a face să crească investițiile mele. Deci, merită să încercăm”, spune reprezentantul Revolut.

Românul care a ajuns la cel mai înalt nivel Revolut! Are peste 30 de ani experiență și a avut rol de conducere în companii precum Google!

Șeful Revolut atenționează clienții din România cu privire la acest mit: Plățile din aplicație sunt văzute de ANAF

La 5 ani de la intrarea aplicației Revolut în România, piața locală devine a doua cea mai mare din portofoliul companiei, luând în calcul doar utilizatorii persoane fizice. Cursul de schimb bun și banii primiți atunci când îți deschizi contul au fost motoarele pentru care românii și-au instalat aplicația, iar, mai apoi, unele zvonuri conform cărora plățile prin Revolut nu sunt văzute de ANAF, au întreținut popularitatea aplicației. Andrius Biceika, Deputy CEO Revolut, dezminte acest mit și spune că banca are o relație foarte bună cu Fiscul, într-un interviu anterior pentru wall-street.ro.

„Revolut continuă să dezvolte bune relații de colaborare cu autoritățile de reglementare și instituțiile statului pentru a limita tentativele de fraudă, evaziunea fiscală și pentru a preveni spălarea banilor. Ne luăm obligațiile de reglementare și de conformitate extrem de în serios, iar relațiile noastre cu autoritățile de reglementare se numără printre prioritățile de top pentru compania noastră.

Și noi ne întrebăm cine are interesul să alimenteze această percepție greșită că aplicația noastră este o soluție pentru comportamente financiare mai puțin responsabile. Dar Revolut nu încurajează în niciun fel frauda și evaziunea fiscală prin conturile sale”, a declarat Andrius Biceika.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața muncii
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața ...
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc să prindă cele mai bune oferte
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc ...
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită recoltei globale abundente
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită ...
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...