Potrivit studiului, doar o treime dintre romani detin o asigurare de viata, comparativ cu 54% la nivel global, 36% au un cont de economii si 25% au un plan de pensii.
Principalele trei motive care ii determina pe romani sa isi planifice viitorul financiar sunt insuficienta sistemului de pensii (39%), ingrijorarea privind siguranta financiara (36%) si dorinta de a-si intretine familia (36%).
Teama privind sistemul de pensii este pe primul loc si in cazul polonezilor, in timp ce in alte tari precum Statele Unite, Spania, Coreea, Mexic si India principalul resort pentru planificarea financiara tine de ingrijorarea privind siguranta financiara.
Studiul subliniaza faptul ca romanii sunt mai putin activi in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor financiare in asigurarea unui viitor mai sigur, desi acestia sunt preocupati de administrarea corecta a finantelor personale, avand in vedere ca circa 80% pastreaza o evidenta a bugetului personal, peste media globala.
In privinta utilizarii produselor de investitii, romanii se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor incluse in studiu, cu un procent de 8%, de patru ori mai redus decat media din tarile analizate.
De asemenea, doar un sfert dintre respondentii din Romania au un fond de urgenta suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de sase luni, in comparatie cu 30%, media la nivel global.
In cazul fondurilor de urgenta, cei mai prevazatori sunt consumatorii din India (87%), Japonia (81%), Olanda (73%) si Coreea (72 %).
Pe de alta parte, procentul celor care detin un card de credit in Romania este de 63%, relativ similar cu cel la nivel global, si doar 15% dintre romani au o ipoteca.
Studiul „ING Consumer Resourcefulness” a analizat comportamentul si atitudinea consumatorilor fata de finantele personale in 10 tari, respectiv in Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia.