- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

STUDIU Tinerii din România vor să trăiască în dictatură. Consideră că ”democrația nu li se potrivește”

18 Oct, 14:00 • Bruma Loredana
Potrivit unui studiu recent, un număr impresionant de tineri din România spun că ar prefera să trăiască într-un sistem dictatorial. Aceștia consideră că societatea nu funcționează corect și echitabil și că au fost abandonați de politicieni.
STUDIU Tinerii din România vor să trăiască în dictatură. Consideră că ”democrația nu li se potrivește”
Tinerii din România vor să trăiască în dictatură, arată studiul realizat de GlobeSec, un think-thank internațional fondat de Uniunea Europeană. Aproximativ 41% dintre aceștia spun că un regim totalitar condus de o mână forte ar fi unul benefic pentru România. La studiu au participat români născuți între 1990 și 2006, care deși nu au trăit în comunism,sunt de părere că dictatura ar fi un sistem politic bun pentru România.

De ce vor tinerii dictatură

Autorii studiului spun că tinerii consideră că democrația nu li se potrivește, comparativ cu oamenii care au prins regimul comunist din România. O explicație a acestora este popularitatea crescândă a partidelor europene de extermă dreapta și a carismei liderilor acestora. În plus, nesiguranța tinerilor cu privire la viitor joacă un rol foarte important.
Sociologul spune că tinerii nu se gândesc la restricțiile unui regim totalitar, spre exemplu, când se aduce în discuție situația din perioada lui Nicolae Ceaușescu, ci vorbesc despre lucrurile care îi deranjează în prezent. De altfel, se simt abandonați de politicieni, iar politicienilor nu le pasă atât de mult deoarece aceștia nu participă masiv la vot.

Reamintim că românii au trăit în comunism între anii 1947-1989. Viața politică, economică, socială, culturală etc. au fost subordonate treptat unui partid unic, Partidul Comunist Român (numit Partidul Muncitoresc Român între 1948-1965), care a fost la guvernare în toată această perioadă și a instaurat un sistem totalitar. Instituțiile de stat au fost și ele subordonate partidului.

Din punct de vedere economic, România acestei perioade a fost definită de trei principii de bază: naționalizarea, centralizarea și planificarea. Legea naționalizării de la 11 iunie 1948 a dus la revendicarea de către stat a tuturor instituțiilor industriale și a tuturor bunurilor ce se găseau pe teritoriul acestuia. Primul plan cincinal al României va avea loc între 1951 și 1955, urmând modelul sovietic.

Urmărește Daily Business pe Google News