Federal Reserve (Fed), sistemul de banci centrale al Statelor Unite ale Americii (SUA), a ridicat vineri dobanda la facilitatea de imprumut de urgenta pentru bancile comerciale, de la 0,5% la 0,75%. Miscarea a fost interpretata de multi dintre analistii straini drept primul semnal clar ca guvernul SUA incepe sa retraga sprijinul financiar acordat economiei pe fondul crizei, lasand sa se inteleaga ca are incredre deplina in revenirea pietelor financiare.
„Miscarile sunt reversul reducerilor ample (de dobanzi – n.r.) realizate de Fed pentru a contracara criza, si se alatura masurilor de la inceputul acestei luni, cand multe programe de creditare extraordinare au fost incheiate”, a spus Elizabeth Duke, unul dintre guvernatorii sistemului de banci centrale americane, citata de Wall Street Journal.
Pe pietele financiare, miscarea Fed s-a facut simtita imediat, indicii bursierii urcand, iar dolarul intrand pe un trend de apreciere puternica. Aprecierea s-a resimtit pe piata locala sub forma unui plus de 2,5 bani a monedei americane in raport cu leul, vineri. Asta dupa ce joi, dolarul castigase 4 bani in fata leului, in conditiile in care pietele au anticipat miscarea Fed.
„Este mai mult vorba de o masura care influenteaza pietele prin rolul sau de semnal, decat prin implicatiile sale efective. Bancile americane nu mai apelau foarte mult la aceasta facilitare de imprumut oferita de Fed. Daca in criza soldul imprumuturilor de urgenta accesate de acestea de la bancile centrale era de circa 100 de miliarde de dolari, acum el a coborat la 10 miliarde”, a spus pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
Cum ar putea influenta masura piata locala? Totul depinde de cat de sustenabile sunt efectele deciziei Fed, dar si de masurile viitoare ale sistemului de banci centrale din SUA.
Astfel, daca trendul ascendent al dolarului se mentine, atunci masura adoptata in SUA se va face simtita si asupra pietei locale, insa impactul va fi limitat, cred analistii.
Opiniile analistilor locali cu privire la evolutia dolarului sunt impartite. In timp ce ING Bank mizeaza pe o intarire a dolarului fata de leu, pana la 3,15 lei/dolar la final de an, Raiffeisen Bank vede o apreciere a leului pana la 2,79 lei/dolar in septembrie.
„Este de asteptat ca Fed sa continue cresterea de dobanda cheie, asa incat in prognozele noastre anticipam ca aceasta va conduce la deprecierea leului fata de dolar”, a declarat pentru Vlad Muscalu.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant financiar]Impactul deciziei Fed asupra Europei va fi limitat. Zona este marcata acum de influenta Greciei[/quote]
Daca trendul anticipat de ING se mentine, exportatorii romani catre SUA au de castigat. Majorarea veniturilor acestora va influenta pozitiv balanta comerciala a tarii. Schimburile comerciale ale Romaniei cu SUA fiind insa destul de reduse, impactul majorarii castigurilor din export asupra deficitului comercial va fi, la randul sau, unul minim.
O a doua consecinta a deprecierii leului va fi ca romanii imprumutati in dolari vor avea de suferit, in conditiile in care ratele la imprumuturi vor creste, pe fondul deprecierii leului.
Masura Fed transmite insa un semnal pozitiv pietelor care ar putea influenta Romania si la un alt nivel.
„Decizia din SUA este fara indoiala un semn ca Fed are incredere in piete si ca masurile luate pentru a veni in sprijinul pietelor pe fondul crizei incep sa fie retrase. Sentimentul investitorilor va fi imbunatatit, in conditiile in care SUA da semnalul de revenire a pietelor”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Imbunatatirea sentimentului extern ar putea insemna ca Romania, ca si alte state, ar putea beneficia de scaderea primelor de risc, ceea ce implica asigurarea accesului la imprumuturi externe mai ieftine.
„Cu toate acestea, impactul deciziei Fed asupra Europei va fi limitat. Zona este marcata acum de influenta Greciei, iar pana cand nu se va vedea ce se intampla cu planul de redresare al tarii, este greu ca sentimentul investitorilor din zona sa se imbunatateasca radical”, a mai spus Baltazar.