Propunerile americane, care fac aluzie la China, ar putea intampina opozitia mai multor state, precum Japonia, informeaza Mediafax.
„Tarile din G20 cu excedente persistente trebuie sa aplice masuri structurale, bugetare si de politica valutara pentru a sustine sursele interne de crestere, precum si cererea mondiala”, potrivit unei scrisori a secretarului american al Trezoreriei, Timothy Geithner, adresata ministrilor de Finante din G20, care nu mentioneaza niciun stat in mod special.
Statele Unite sunt nemultumite in special de subevaluarea yuanului chinezesc, jumatate din deficitul comercial al tarii fiind din relatiile cu China.
Geithner propune ca dezechilibrele balantelor externe ale tarilor din G20 sa nu depaseasca un anumit procentaj din PIB, fara sa propuna si limita.
Potrivit unor oficiali din G20, acest plafon ar putea fi stabilit la 4% din PIB, pana in 2015.
Propunerea risca sa fie primita cu reticenta de multe tari exportatoare, intre care China, Germania si India.
„Statele din G20 trebuie sa se abtina de la aplicarea unor politici valutare care sa le confere un avantaj concurential”, a mai spus Geithner.
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai mari 20 de state ale lumii, reuniti la Gyeongju, in sud-estul Coreii de Sud, vor incerca pana sambata seara sa previna un razboi al monedelor care ar pune in pericol redresarea mondiala.
Proiectul declaratiei finale a reuniunii sugereaza ca tarile din G20 se angajeaza „sa se abtina de la devalorizarile valutare in scop concurential”, a relatat Dow Jones.