„Cele mai intalnite sanctiuni din 2011 au fost: retragerea autorizatiei de functionare (12 brokeri) si interzicerea temporara a exercitarii activitatii (27 brokeri)”, au spus pentru DailyBusiness.ro oficialii CSA.
De asemenea, firmele de brokeraj din Romania au fost sanctionate si cu amenzi, retragerea aprobarii unor persoane semnificative (administratori, directori generali), dar si avertismente scrise.
La 31 decembrie 2011, in Registrul brokerilor de asigurare, erau inregistrate [b]584 societati de brokeraj[/b], in crestere fata de finele anului 2010, cand activau 567 de brokeri.
„Pe parcursul anului 2011 au fost autorizate sa functioneze 36 societati de brokeraj in asigurari, iar 14 societati de brokeraj in asigurari au solicitat CSA aprobarea pentru suspendarea activitatii, incetarea activitatii sau retragere autorizatiei de functionare”, au mai spus reprezentantii arbitrului asigurarilor.
Acestia nu au precizat cuantumul amenzilor date in 2011, insa la 23 august acestea erau in valoare de 50.000 lei.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat [b]sanctionarea cu retragerea autorizatiei de functionare[/b] a urmatorilor brokeri: Intergrand, OK Consulting, Astral, Grant Insurance, Asig Invest, Elitasig, Riana, Star Insurance, AWD Romania, Asieuropean, Equities Partners si Protruck Asigurari, conform datelor de pe site-ul arbitrului asigurarilor.
Printre neregulile gasite de numara faptul ca brokerii nu au pus la dispozitia echipei de control toate documentele solicitate de aceasta, nu au transmis la timp raportarile/ situatiile financiare, si-au desfasurat activitatea in sedii neinregistrate in evidentele CSA, nu aveau conducatori executivi aprobati de catre Comisie.
In acelasi timp, CSA a sanctionarea 27 de brokeri cu [b]interzicerea temporara a activitatii[/b]. Printre ei se numara: BCS Broker de Asigurare, Inter Consulting Broker de Asigurare, Multiexpert Asig, Eurorisk Broker de Asigurare, Corporate Insurance Services, Magazinul de Asigurari, Insurance Consulting&Solutions, Sital Asigurari si altii.
Tot anul trecut, 14 brokeri [b]si-au cerut retragerea autorizatiei de functionare[/b]. Acestia sunt: M.C.M. (pe o perioada de 3 ani), Optimasig, Profins, Asibrok Broker de Asigurare, Agri Cons, Aviso, Royal Business, Eurolife, Eos Risq Romania, Magna Insurance Brokers (pe 3 ani), Vienna (pe 2 ani), IDS, Set 4 Cover si Guild.
Contactat de DailyBusiness.ro, Romeo Jantea, directorul general al Guild Broker de Asigurare, a precizat anterior ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guild-broker-de-asigurare-se-retrage-de-pe-piata-de-brokeraj-54692/]societatea a decis retragerea de pe piata[/url] de brokeraj in asigurari in conditiile in care piata merge destul de prost. Astfel, actionarii brokerului Guild au hotarat lichidarea societatii.
Primele intermediate de brokerii de asigurare in trimestrul trei din 2011 au fost in valoare de 2,396 miliarde de lei, in crestere nominala cu 3,64% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand au fost de 2,311 miliarde de lei.
Defalcat, pe segmentul de asigurari generale brokerii au intermediat prime in valoare de 2,338 miliarde de lei (+4,28%), in timp ce pentru asigurarile de viata, activitatea de intemediere a cumulat doar 57,34 de milioane de lei (-17,32%).
Gradul de intermediere prin brokerii de asigurare s-a majorat cu 2,8 puncte procentuale, de la 36,6% in 2010 la 39,4% in T 3 2011. De asemenea, veniturile totale din activitatea de brokeraj au cumulat 490,16 de milioane de lei, in crestere cu 26,6% fata de aceeasi perioada din 2010, potrivit CSA.