914 angajatori din Iași, cu 1.170 de salariați, primesc subvențiile de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Aceștia au angajat, începând cu 1 mai 2024, șomeri 50 de ani împliniți sau cu vârste între 16 și 29 de ani. Sumele vor intra în conturi până la finalul lunii în curs și pot ajunge până la 2.500 de lei pentru fiecare șomer angajat. Subvențiile lunare acordate de stat timp de 1 an acoperă jumătate din salariul persoanei nou-angajate, dar nu depășesc 2.500 de lei.
„Dacă vă referiți la convențiile încheiate și aflate în derulare, noi efectuăm plăți lună de lună pentru 1.390 de agenți economici, cu un număr de 2.005 salariați. Dacă vorbim de convențiile în așteptare, începând cu 1 mai 2024, pentru acestea, bugetul a fost aprobat și așteptăm repartizarea pe județe a sumelor pentru beneficiarii din județ, în această lună, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ca și număr de beneficiar pe județ, noi suntem pe locul 2, după București, în ceea ce privește onorarea convențiilor”, susține Gabriela Vasilache, director executiv al AJOFM Iași. Rata șomajului a scăzut la Iași.
Ai mai putea citi și: Cresc salariile din 1 ianuarie 2025 pentru treime din angajații României! Află cât!
Subvențiile pe care le acordă AJOFM Iași sunt destinate patronilor cu scopul de a-i sprijini în angajare pe persoanele fără loc de muncă de peste 45 de ani, tinerii de până la 29 de ani și șomerii de lungă durată. Angajatorii din Iași pot intra în posesia unor subvenții de până la 2.500 de lei pe lună, pentru fiecare șomer pe care îl angajează din anumite categorii de vârstă. Subvențiile lunare acordate de stat timp de 1 an acoperă jumătate din salariul persoanei nou-angajate, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Potrivit OUG 92/2020, banii se dau pentru două categorii de vârstă.
În modul acesta, sunt acordate subvenții pentru șomeri care au împlinit vârsta de 50 de ani, dar și pentru cei care au vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, dar sunt angajați pe o perioadă de un an, cu încadrarea în muncă pe perioadă nedeterminată. Angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.
Pentru a beneficia de sprijinului financiar, persoanele care fac parte din cele două categorii menționate trebuie să fie înscriși în registru ca șomeri la AJOFM Iași, iar angajatorii sunt obligați să susțină raporturile de muncă pe un termen de minimum 12 luni în plus față de perioada de 1 an, cât se oferă ajutorul. Pentru acordarea sumelor, firmele stabilesc o convenţie cu AJOFM Iași. Totalitatea actelor necesare se pot descărca și transmite ulterior agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă de pe platforma aici.gov.ro.
Te-ar putea interesa și: Pelerinajul Sf. Parascheva. A fost anunțat programul Mitropoliei Iaşi în 2024