Companiile de asigurari trebuie sa constituie rezerve la momentul vanzarii unei polite, pentru a putea plati eventualele despagubiri catre clienti.
Rezervele tehnice reprezinta estimari ale platilor viitoare, pentru riscurile produse in trecut (pentru asigurarile generale) sau pentru cele care se vor produce pe viitor (pentru asigurarile de viata). Valoarea rezervelor tehnice trebuie sa permita asiguratorului, in orice moment, sa isi onoreze angajamentele ce rezulta din contractele de asigurare.
„Societatile de asigurare detin active pentru acoperirea rezervelor tehnice brute in prcent de peste 100%, la fel ca si in anii anteriori. Astfel, din datele raportate pentru 2008 reiese ca asiguratorii isi acopera rezervele tehnice prin active admise in procent de peste 120% in ceea ce priveste activitatea de asigurari generale, respectiv in procent de peste 111% in privinta asigurarilor de viata”, a adaugat Angela Toncescu, citata de Mediafax.
Referitor la activitatea de subscriere, Toncescu a spus ca dinamica acesteia in 2008 a fost comparabila cu cea din anii anteriori. Astfel, asiguratorii au raportat pentru 2008 un volum de prime subscrise de circa 8,94 miliarde lei (2,4 mld. euro), in crestere nominala cu 24,5%.
In acelasi timp, asiguratorii au platit despagubiri in volum de 4,36 miliarde lei (1,2 mld. euro), cu 33,1% mai mult decat in 2007, ceea ce inseamna o crestere reala cu 25,2%.
In ceea ce priveste rezultatele financiare ale asiguratorilor, presedintele CSA a afirmat ca „nu mai este un secret pentru nimeni” faptul ca piata a incheiat anul 2008 cu pierdere neta.
Anul trecut, potrivit datelor transmise de asiguratori, piata de profil a incheiat cu o pierdere neta de 582 milioane lei (156,35 mil. euro), in crestere cu aproape 130% fata de 2007, fiind al treilea an consecutiv cand pierderile companiilor sunt mai mari decat profiturile.
„In pofida acestui lucru, infuziile masive de capital realizate in 2008 de actionarii companiilor de asigurare, precum si intrarile pe piata romaneasca de asigurari a unor noi grupuri financiare de renume la nivel mondial arata clar dorinta actionarilor de a sustine in continuare business-ul derulat pe piata romaneasca si, implicit, perspectivele optimiste pe care le au cu privire la evolutiile viitoare ale acestuia”, a spus presedintele CSA.
Referitor la brokerii de asigurare, la sfarsitul anului trecut, acestia detineau active bilantiere de circa 473,15 milioane lei (128,4 mil. euro), in crestere reala cu 14,68% fata de 2007, si venituri totale de 488,53 milioane lei (132,7 mil. euro).
„Activitatea de brokeraj s-a dovedit a fi una net profitabila la nivel agregat, profitul inregistrat fiind de circa 170 milioane lei (46,2 mil. euro), in timp ce pierderile cumulate au fost in cuantum de aproximativ 21 milioane lei (5,7 mil. euro)”, a spus Toncescu.
In cursul anului 2008, brokerii au intermediat prime de asigurare in volum de 2,70 miliarde lei (733,2 mil. euro), ceea ce reprezinta 30% din volumul primelor subscrise.
Cifrele prezentate de CSA reflecta rezultatele activitatii unui numar de 44 asiguratori si 348 brokeri de asigurare.