Reunite timp de doua zile la nivel inalt in orasul-port rusesc Vladivostok, cele 21 de state membre ale Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), forum al tarilor care au iesire la Oceanul Pacific, si-au exprimat duminica, la incheierea summit-ului, ingrijorarea in legatura cu situatia economiei mondiale, securitatea alimentara si cresterea protectionismului.
Statele membre ale APEC au convenit sa reduca taxele la import pentru „tehnologia verde”, sa ia masuri pentru a sustine cresterea economica si liberalizarea comertului pentru a contracara problemele acutizate de criza datoriilor din Europa, noteaza [url= http://www.reuters.com/article/2012/09/09/apec-summit-idUSL6E8K81LB20120909]Reuters[/url].
„Pietele financiare raman fragile, in timp ce deficitele publice mari si datoriile din unele economii avansate creeaza turbulente puternice in redresarea economica la nivel global. Evenimentele din Europa afecteaza in mod negativ cresterea in regiune”, au afirmat liderii acestor tari.
„In asemenea circumstante, noi suntem hotarati sa lucram in mod colectiv pentru a sustine cresterea si promova stabilitatea financiara”, au adaugat ei.
APEC, din care fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Statele Unite, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malayezia, Mexic, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda si Vietnam, ia decizii prin consens, insa nu sunt obligatorii. Dar influenta ei creste, in timp ce a Europei scade, informeaza [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/146281-Summitul-APEC-sa-incheiat-cu-angajamentul-tarilor-membre-de-a-lua-masuri-pentru-a-stimula-cresterea-economica.html]Agerpres[/url].
Forumul asiatic reprezinta 40% din populatia lumii, 54% din productia economica mondiala si 44% din comertul global. Prin Statele Unite, China si Japonia, are cele mai mari trei economii ale lumii.
In pofida ingrijorarii privind problemele datoriilor din Europa, APEC a salutat eforturile liderilor europeni de a rezolva criza.
Si directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, care a participat la lucrarile din ultima zi a summit-ului, si-a exprimat sprijinul pentru un plan al Bancii Centrale Europene de a opri criza prin achizitii nelimitate de obligatiuni. Ea si-a exprimat interesul ca FMI sa joace un rol in elaborarea si monitorizarea planului BCE, prin care aceasta ar fi gata sa cumpere din datoria suverana cu scadente de pana la trei ani in schimbul unui acord de salvare.
„Exista un sentiment general ca economia mondiala este un pic fragila… dar exista incredere ca putem reusi sa trecem peste aceasta”, a declarat premierul neo-zeelandez.
Membrii APEC au aprobat o lista cu 54 de bunuri de mediu la care taxele de import vor fi reduse la nu mai mult de 5% pana in 2015, incluzand echipamentele pentru producerea de energie regenerabila, tratarea deseurilor si monitorizarea mediului.