”As vrea sa vad ca romanii merg duminica la mall sa se distreze, nu ca sa isi cheltuie salariile pe cumparaturi la hipermarket”, spune deputatul Steriu, intr-o declaratie pentru DailyBusiness.ro.
”Legea va avea dublu impact. Pe de o parte, ii va determina pe romani sa mearga sa cumpere din piete, de la agricultorii si nu produsele din import, fapt ce va ajuta agricultura romaneasca. Pe de alta, ma gandesc ca prin inchiderea magazinelor in weekend, romanii isi vor gasi ceva mai mult timp liber pentru a realiza si alte activitati, recreative, decat sa isi piarda ziua si sa cheltuie in nestire la supermarket.”, a declarat vicepresedintele Comisiei pentru agricultura.
[quote=Valeriu Steriu, vicepresedinte Comisia pentru Agricultura C.Dep.] Avem prea putin timp liber ca sa ne pierdem timpul la cumparaturi[/quote]
Steriu afirma ca, dupa 1990, romanii si-au schimbat fundamental obiceiurile de consum si, din pacate, nu in sens pozitiv. ”Acum 20 de ani, nu cumparam din magazine cu caruciorul. Bine, nici nu prea aveam ce. Insa eram parca mai atenti la ce ne este cu adevarat necesar. Intre timp, am ajuns sa ne indatoram peste masura pentru a cumpara cat mai mult, chiar daca nu avem nevoie”, a spus deputatul.
Cum au ajuns multi dintre romani dependenti de cumparaturi, pe fondul privatiunilor din ”Epoca de Aur”, puteti citi intr-o analiza anterioara a DailyBusiness.ro intitulata Amintirile ne chinuiesc”: Generatia Epoca de Aur, motorul vanzarilor din retail
Initiativa legislativa a deputatului Steriu se afla inca in stadiu de consultari, urmand ca un proiect de lege sa fie construit pana luna viitoare. ”Am discutat cu organizatiile agricultorilor, cu sindicatele din industria alimentara si ma sustin. Sper ca pana in iunie legea sa fie aprobata si sa intre in vigoare”, a mai spus Steriu.
Retailerii protesteaza si ameninta cu Justitia
Reprezentantii marilor retele comerciale resping initiativa legislativa lui Steriu. In opinia lor, inchiderea magazinelor duminica ar insemna un abuz, o incalcare a libertatii comertului.
”Interventia statului in acest mod abuziv este absurda, incercand sa creeze un avantaj concurential neloial fara a avea vreun moment intentia sa imbunatateasca serviciile prestate populatiei, ci doar impiedicarea desfasurarii activitatii unor comercianti apreciati de public, platitori de taxe si impozite, angajatori de top – peste 50.000 de locuri de munca create in retail”, a declarat Delia Nica, vicepresedinte Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Retailerii spun ca, pana la urma, statul va pierde dintr-o asemenea initiativa, pentru ca nu va mai incasa TVA-ul pe marfa care s-ar vinde duminica. Mai mult chiar, AMRCR ameninta ca va trece la disponibilizari de personal si va da statul in judecata la Strasbourg. Vedeti aici detaliat pozitia AMRC
[quote=Delia Nica, vicepresedinte Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania]Adoptarea unei asemenea norme ar declansa, de urgenta, procedurile de infringement asupra Romaniei pentru incalcarea directivelor europene in materie de concurenta[/quote]
Din asociatie fac parte Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, La Fourmi, Mega Image, Artima, Profi, Penny Market, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Altex, Domo, Flanco, Mobexpert si Diverta.
”Initiativa parlamentara este deplasata”, spune consultantul in retail Adrian Manolache, fost secretar general al Asociatia Marilor Retele Comerciale. El crede ca propunerea este mai degraba un gest de represalii fata de refuzul retailerilor de a aplica Codul de Bune Practici, care promitea sa duca la reducerea preturilor produselor alimentare cu pana la 30% prin eliminarea taxelor considerate abuzive pe care marile magazine le percepeau producatorilor.
”E un fel de aratat pisica hipermarketurilor. Ori aplicati legea, ori va reducem programul”, a declarat Manolache, pentru DailyBusiness.ro.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, a declarat ca preturile nu au scazut pentru ca hipermarketurile ar fi inventat alte taxe decat cele prevazute de legea intrata in vigoare in ianuarie. ”Au avocati care s-au priceput sa fenteze legea. Mai noi, cer discounturi pentru plata la timp a facturilor”, a declarat Frumosu.
Minea: Cum sa inchizi magazinul cand romanul vine la cumparaturi in weekend?
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatia patronala din industria alimentara, spune ca initiativa de inchidere a hipermarketurilor duminica i se pare o prostie, in conditiile in care multi dintre romani merg la cumparaturi in weekend, pentru ca in timpul saptamanii nu au timp.
[quote=Sorin Minea, presedinte Romalimenta]Romanii merg la cumparaturi in general seara, dupa ce termina serviciul si in weekend. E ca si cum le-ai inchide usa in nas[/quote]
”Ce vanzator normal la cap ar face asta? Romanii se aprovizioneaza in weekend pentru toata saptamana. Nu inteleg ce vrea de fapt Steriu. Sper sa ma lamureasca”, a declarat Minea, pentru DailyBusiness.ro.
Minea, care este in acelasi timp si directorul producatorul de mezeluri Angst, spune ca o asemenea masura ar ingropa si mai adanc industria alimentara. ”Nu ne e de ajuns ca avem un consum in scadere accentuata, ca retailul s-a prabusit, ca statul nu mai incaseaza banii pe care ii obtinea anii trecuti din comert, motorul economiei, trebuie sa venim si cu astfel de propuneri”, a declarat Minea.
Potrivit statisticii AMRC, 13-20% din vanzarile totale din comertul modern in decursul unei saptamani se realizeaza duminica.
Steriu: Afara nu se lucreaza in weekend, la noi, oamenii sunt fortati sa o faca
Dincolo de argumentele legate de sustinerea agriculturii romanesti si schimbarea obiceiurilor de consum ale romanilor, Steriu ridica si o alta problema. In multe hipermarketuri se lucreaza peste masura intre 12 si 24 de ore, zi de zi, ceea ce poate fi o problema.
”Vrem sa vedem daca se respecta legislatia muncii in acest domeniu. Sunt multe hipermarketuri cu program prelungit si, din ce am inteles de la reprezentantii sindicatelor, nu peste tot se respecta programul normal de lucru pentru salariati”, a declarat deputatul. ”In Germania si Franta, sindicatele au impus ca in weeekend, magazinele sa fie inchise. Se respecta dreptul la odihna. Vrem ca si in Romania sa se intample la fel”, a mai declarat Valeriu Steriu.
Delia Nica, vicepresedinte Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat ca argumentul lui Steriu nu poate sta in picioare. Hipermarketurile respecta legea, iar comparatia cu ce se intampla in Occident nu poate fi facuta. Piata romaneasca are un alt specific.
”Masurile similare din acele tari au vizat intregul sector comercial, fara discriminari”, afirma Nica. ”Dar si asa, foarte multe landuri din Germania au ales sa permita prelungirea orarului de functionare a magazinelor, fie ca sunt mari, fie ca sunt de cartier, tocmai pentru a sustine comertul intr-o perioada de criza, dar si a veni in intampinarea clientilor care au reactionat deosebit de pozitiv la aceste masuri”, a mai declarat vicepresedintele AMRCR.