Vlada Rusakova, strategul sef al Gazprom, a declarat pentru RBK Daily ca gigantul rus al gazelor naturale ia in calcul posibilitatea modificarii modalitatii actuale de calculare a pretului gazelor naturale.
Oficialul Gazprom a explicat ca decizia este determinata de adaptarea politicii financiare a companiei la noile realitati ale pietei.
„Cresterea consumului de gaze pe fondul inrautatirii conjuncturii petroliere dicteaza trecerea de la preturile calculate pe baza cosului petrolier la o formula independenta de pret pe baza cererii si a ofertei”, afirma Rusakova.
Potrivit analistilor citati de DailyBusiness.ro, decizia Gazprom era de asteptat, atata timp cat se estimeaza ca pretul gazelor este calculat in prezent in corelatie cu cel al petrolului.
„Atata timp cat pretul petrolului a inceput sa scada, ar trebui sa atraga dupa sine si o ieftinire a gazelor”, afirma Ionut Purica, expert pentru energie si mediu in Academia Romana, Institutul de Prognoza Economica, si Director Executiv al Centrului de Consultanta Energetica si Ambientala.
Pretul petrolului a scazut, luni, la 105,5 dolari/baril, dupa ce in aprilie, a atins nivelul de 123,65 dolari, cel mai ridicat nivel din 4 august 2008. Recordul istoric a fost de 147 de dolari/baril.
„Daca pretul gazului este legat de cel al petrolului, bineinteles ca Gazprom cauta o solutie, iar aceasta o reprezinta modificarea modului de calcul”, a mai spus acesta.
Potrivit specialistului, Gazprom intentioneaza sa modifice formula de calcul a pretului de mai multi ani, insa a amanat o decizie in conditiile in care pretul petrolului a tot crescut ca urmare a crizei economice si tensiunilor din Africa de Nord.
Actualul sistem de calculare a preturilor la gaze naturale in functie de preturile produselor petroliere a aparut in urma cu aproximativ 50 de ani.
Expertul Mihail Korchenkin, de la East European Gas Analisys, a declarat pentru RBK Daily ca se asteapta ca Gazprom sa introduca noul sistem chiar din acest an in conditiile in care „gazul aproape ca nu mai concureaza direct cu produsele petroliere”.
Gazprom nu a facut niciun anunt oficial legat de noul sistem de calcul si data la care ar putea sa il puna in practica.
[b]Ce va insemna decizia Gazprom pentru Romania?[/b]
Potrivit expertilor, decizia Gazprom ar putea avea consecinte directe pentru Romania. Potrivit datelor companiei, Romania a importat anul trecut 2,6 miliarde metri cubi de gaze rusesti.
„O modificare a pretului gazelor, in functie de nivelul cererii, ne-ar putea pune intr-o situatie incomoda, avand in vedere relatia proasta pe care o avem cu Rusia”, afirma analistul economic Cristian Dinulescu.
Cu cat se vor scumpi gazele in cazul in care Gazprom isi pune in aplicare planul? Analistii evita sa raspunda. „Trebuie vazut ce mod de calcul va adopta compania. Cu siguranta acesta va raspunde intereselor geostrategice ale Kremlinului”, a declarat Dinulescu.
Expertul Ionut Purica spune ca un lucru este sigur: cererea de gaze va continua sa creasca, iar Gazprom va incerca sa profite din aceasta evolutie.
„Germania, de exemplu, a anuntat ca va renunta la capacitatile nucleare, astfel ca va trebui sa inlocuiasca acest tip de energie cu altceva. La fel si Italia”, a explicat expertul.
In opinia sa, Romania poate avea un atuu important in negocierile cu Gazprom – capacitatile de stocare. Romania a incheiat cu Gazprom discutiile si analizele preliminare privind dezvoltarea a numai putin de 10 depozite de gaze in Romania.
„In raport cu interesul de control al exportului de gaz de catre Federatia Rusa prin Gazprom, Romania reprezinta un potential rezervor de alimentare catre regiune in cadrul UE, precum si un potential catre Ucraina. Acest lucru creaza o oarecare putere de negociere care insa va trebui folosita in mod corespunzator”, a declarat, anterior, Ionut Purica.
Cert este ca in prezent, Romania plateste printre cele mai mari tarife pentru gazul rusesc din Europa. Numai in prima jumatate a acestui an, gazele naturale din import s-au scumpit cu aproape 17%, comparativ cu perioada similara din anul trecut.
Gazele importate au costat in medie 405 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 347 de dolari in 2010. Cel mai scump gaz de la rusi l-am platit in aprilie – 431 dolari mia de metri cubi, iar cel mai ieftin in iunie – 391 dolari.
Potrivit datelor ANRE, Romania importa 20% din necesarul de gaze, insa ponderea gazului importat in consumul total a crescut cu 9% in trimestrul II din 2011 comparativ cu acelasi interval din 2010.