„Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu au instrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ce apar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancile straine fac acest lucru, este vorba de managementul contului curent”, au declarat surse citate, care nu au dorit sa faca public numele bancilor.
Consiliul de Administratie al BNR a decis luni sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub 2 ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantarii sectorului guvernamental de pe piata interna, in conditiile amanarii transelor din imprumutul extern.
„BNR a eliberat circa 1,3 miliarde de euro prin reducerea RMO la valuta, iar banii vor fi folositi cel mai probabil pentru lansarea de titluri de stat in euro. Cele doua banci care au facut plasamentele la bancile-mama primesc o dobanda de 0,25%”, au declarat sursele citate.
„De ce sa-si tina banii acolo la o astfel de dobanda, cand pot sa primeasca 5-6% din cumpararea titlurilor de stat? Cel mai probabil, cele doua banci vor aduce din nou banii in tara daca Ministerul Finantelor se va imprumuta in valuta”, au mai spus sursele.
Ministerul Finantelor a atras la licitatia de titluri de stat in valuta pe 3 ani organizata la inceputul lunii noiembrie 790 milioane de euro, aproape dublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25% pe an.