Atat Guvernul, cat si partidele din coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea susbstantiala a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor.
„FMI a cerut chiar abrogarea OUG 50”, au spus sursele citate.
Mai mult, partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.
Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.
FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de imprumut de modificarea OUG 50, a declarat recent Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. „Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana. Da, este o conditionalitate”, a raspuns Franks, intrebat daca OUG 50/2010 este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe.
Viorel Stefan, seful comisiei Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, a declarat joi pentru DailyBusiness.ro ca FMI ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe de imprumut de modificarea OUG 50, asa incat aceasta sa nu se aplice creditelor care sunt deja in derulare, ci doar celor noi.
OUG 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Presedintele Traian Basescu se va intalni la ora 18 cu delegatia FMI.