Cresterea creditului neguvernamental dupa primele patru luni s-a produs pe seama majorarii cu 54,8 a creditului in lei si cu 50,3% a celui in valuta, exprimat in lei.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la nivelul creditelor acordate gospodariilor populatiei, aceste imprumuturi inregistrand un avans de 65,8% in cazul creditelor in lei si de 89,6% a creditelor in valuta, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
Crestere de 52,6% in T1
Creditul neguvernamental insuma la finele lunii martie 98,9 miliarde lei (29,52 miliarde euro), in crestere cu 52,6 % in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la nivelul creditelor pe termen lung contractate de segmentul retail, dupa cum releva datele Bancii Nationale.
Aproximativ jumatate din imprumuturi au fost cele in lei, valoarea totala a acestora fiind la finele lui martie de 51 de miliarde lei (15,2 miliarde euro).
Imprumuturile in lei pe termen scurt, mediu si lung au atins valori apropiate, de 17,1 miliarde lei (5,1 miliarde euro), 16,6 miliarde lei (4,95 miliarde euro) si, respectiv, 17,23 miliarde lei (5,14 miliarde euro).
Cele mai multe din creditele in moneda autohtona pe termen scurt au fost cele contractate de companii, respectiv 14 miliarde lei (4,17 miliarde euro), in cazul imprumuturilor pe termen mediu si lung cea mai mare pondere au detinut-o cele adresate segmentului retail.
Imprumuturile pe termen lung acordate persoanelor fizice au fost de aproximativ 4 ori mai mari decat cele acordate segmentului corporate, respectiv 13,77 miliarde lei (4,11 miliarde euro) fata de 3,38 miliarde lei (aproximativ 1 miliard euro).
In raport cu anul trecut, cel mai mare avans a fost inregistrat la nivelul creditelor in lei acordate persoanelor fizice pe termen lung.
La sfarsitul lui martie, valoarea totala a creditului neguvernamental in valuta a corespuns unui echivalent in lei de 47,9 miliarde lei (14,29 mld. euro). Cele mai multe credite pe termen scurt si mediu au fost acordate sectorului corporate, valoarea insumata a acestora fiind de 18,45 miliarde lei (5,5 miliarde euro), imprumuturile pe termen scurt si mediu acordate persoanelor fizice totalizand 2,5 miliarde lei (0,74 miliarde euro).
In ceea ce priveste creditele pe termen lung, situatia s-a inversat, sumele accesate de segmentul retail, in valoare totala de 15,74 miliarde lei (4,69 miliarde euro), fiind de 78,4% mai mari decat cuantumul total al creditelor atrase de persoanele juridice, care au totalizat 8,82 miliarde lei (2,63 miliarde euro).
Cea mai mare crestere in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, de peste doua ori, a fost inregistrata la nivelul imprumuturilor pe termen lung in valuta contractate de segmentul retail.