„Exista o intarziere de doua saptamani care nu mai pot fi recuperate tehnic de Comisie. Aici e vorba doar de mecanismele Comisiei, care are un anumit mod de actiune. Ei trebuie sa mearga si pe piata sa atraga bani, pentru ca nu au bani pregatiti pentru transa, sunt luati din piata. La FMI e mai usor, in cazul asta”, a explicat Tanasescu, citat de Mediafax.
Comisia Europeana urma sa acorde Romaniei in luna decembrie a doua transa, in valoare de un miliarde de euro, din imprumutul de 5 miliarde de euro stabilit in cadrul aranjamentului financiar convenit cu FMI si institutile financiare internationale, in valoare totala de 19,5 miliarde euro.
Membrii delegatiei FMI s-au intalnit, joi seara, la Palatul Victoria, cu premierul interimar, Emil Boc, pentru a discuta despre acordul incheiat de Romania cu institutia financiara, la intalnire participand si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Delegatia FMI a sosit in Romania, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmand sa se incheie la 9 noiembrie. Initial FMI, CE si BM au anuntat ca vor amana vizita de evaluare pana la momentul instalarii unui nou guvern, dupa ce Executivul condus de Emil Boc a pierdut sprijinul Parlamentului, prin motiune de cenzura.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca primirea celei de a doua transe de la UE va fi amanata din decembrie pentru ianuarie, din cauza intarzierii misiunii de evaluare, astfel ca Guvernul trebuie sa se imprumute de pe piete doua miliarde de euro, in loc de un miliard de euro, daca primea banii de la Comisia Europeana.
Tanasescu a declarat anterior pentru MEDIAFAX ca Romania nu va primi in acest an transa a treia din acordul cu FMI pe baza promisiunilor privind indeplinirea conditionalitatilor, cea mai importanta dintre acestea fiind aprobarea in Parlament a legii bugetului pentru 2010 pana la sedinta boardului Fondului.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat inaninte de sosirea in Romania ca exista posibiltatea ca o noua delegatie a institutiei financiare sa vina la Bucuresti pentru continuarea negocierilor dupa ce va fi format noul guvern.
Cea de-a treia transa din imprumutul extern are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari a acordului stand-by.
Guvernul si FMI au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la 5,9% din PIB anul viitor.