Intrebat la postul Money Channel daca cifra vehiculata in presa, de aproximativ 3,6 miliarde euro, reprezentand suma care ar urma sa fie atrasa de Romania de la Fondul Monetar International prin viitorul acord, este plauzibila, Tanasescu a raspuns afirmativ.
„Trebuie sa pornim de la niste reguli. Cifrele nu se stabilesc in discutii individuale si in sedinte, se respecta reguli”, a declarat Mihai Tanasescu.
„In ceea ce priveste Fondul Monetar International, regula de baza este ca un acord de stand-by trebuie sa reprezinte un anumit procent din cota de participare a fiecarei tari. De aceea, in cazul Romaniei, un potential nou acord ar putea sa aiba in vedere o suma de aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI, respectiv aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST.
Romania are o cota de 1,03 miliarde DST la FMI.
Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut, joi, o intalnire in care au stabilit parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana.
Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au anuntat ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.
Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar daca banii nu vor fi folositi.
Autoritatile romane inclina catre un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exacta a acordului va fi stabilita dupa sedinta board-ului FMI de vineri, care va decide daca va elibera Romaniei urmatoarea transa, de aproximativ 900 de milioane de euro.
O delegatie a FMI va veni la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului in derulare si discutii cu autoritatile romane privind termenii unui nou aranjament.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.