„Este un proces putin mai lung. Dupa ce aceasta scrisoare de intentie va fi acceptata de autoritati, va fi remisa conducerii FMI si comisarului Almunia, dupa care exista o perioada de 4-6 sapamani, in care urmeaza aprobarile necesare, si probabil la inceputul lui mai va fi discutat in board-ul FMI”, a explicat joi seara Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, la televiziunea Antena 3, scrie NewsIn.
Punerea in aplicare a unei astfel de cereri implica si continuarea procesului de restructurare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), adica o imbunatatire a modului prin care se colecteza banii la bugetul de stat.
Cat priveste posibilitatea reducerii numarului de bugetari, Tanasescu a precizat ca „nu va fi o conditie expresa, dar va fi una de diminuare treptata intr-o perioada de 2-3 ani de zile a fondului de salariu”.
Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii 2 ani, in transe trimestriale egale.
In aceasta perioada de 2 ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de 3 ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti 5 ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti 2 ani pentru returnarea imprumutului.