„Punctul meu de vedere este foarte clar. Ar fi o mare greseala ca anul acesta, intr-un an de recesiune, sa existe totusi majorarea unor taxe. Cred ca exista suficiente alte masuri care pot fi luate pentru a elimina aceasta posibilitate in 2010”, a spus Tanasescu, citat de Mediafax.
El a precizat ca printre solutii ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor curente sau imbunatatirea colectarii taxelor existente.
„Pot fi, cred eu, avute in vedere operatiuni de eliminare a unor costuri intr-o viteza mai mare, a unor cheltuieli curente ma refer, poate si o incasare mai buna a taxelor existente. Trebuie identificate si eliminate aceste posibilitati de scurgere de incasari. Nu cred ca este o solutie sa marim taxele anul acesta”, a spus reprezentantul Romaniei la FMI.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca nu este adeptul vreunei majorari de taxe, care ar inrautati situatia economiei, aflate inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii.
„Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici (nu pot, n.r.) sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, de cheltuieli bugetare mari, care – repet – merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB”, a completat Isarescu.
Reprezentantul Romaniei la FMI a explicat ca deficitul bugetar din primul trimestru s-a ridicat la 8,15 – 8,16 miliarde de lei, indeplinindu-se astfel tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei, dar se observa probleme la incasarea veniturilor bugetare, care au condus la efectuarea unor cheltuieli mai mici.
„Probabil ca au fost facute mai putine cheltuieli pe partea de cheltuieli curente, probabil ca o parte pe cheltuielile de investitii. Cert este ca asa cum arata executia pe primul trimestru, din punctul nostru de vedere, este o executie corecta”, a spus Tanasescu.
FMI a redus prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an de la 1,3% la 0,8%, ceea ce va determina implicit o ajustare negativa a veniturilor bugetare. Noua estimare va obliga Guvernul sa reduca si tinta nominala a deficitului stabilit initial la 31,9 miliarde lei, pentru a se putea incadra in obiectivul de 5,9%.
Guvernul a taiat cheltuieli curente si de investitii pentru a atinge tinta de deficit
Guvernul a efectuat in primul trimestru mai putine cheltuieli curente si de investitii pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar, in conditiile in care incasarile fiscale au fost sub nivelul programat, a mai spus Mihai Tanasescu.
El a explicat ca deficitul bugetar din primul trimestru s-a ridicat la 8,15 – 8,16 miliarde de lei, indeplinindu-se astfel tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei, dar se observa probleme la incasarea veniturilor bugetare, care au condus la efectuarea unor cheltuieli mai mici.
„Probabil ca au fost facute mai putine cheltuieli pe partea de cheltuieli curente, probabil ca o parte pe cheltuielile de investitii. Cert este ca asa cum arata executia pe primul trimestru, din punctul nostru de vedere, este o executie corecta”, a spus reprezentantul Romaniei la FMI.
Tanasescu a precizat ca in trimestrele urmatoare discutiile se vor axa pe modul in care aceste cheltuieli vor fi efectuate, dar si pe gasirea unor solutii pentru accelerarea colectarii veniturilor la buget.
„Primul trimestru este in general un trimestru mai slab si nu numai in Romania, ci peste tot in Europa. Facand o comparatie a executiilor bugetare observam acest lucru”, a incheiat Tanasescu.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca datele privind executia bugetara disponibile la 25 aprilie indica in mod clar ca deficitul s-a incadrat in tinta convenita cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.
O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie – 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.