Executia bugetara, care a intrat pe deficit inca de la inceput de an, contrar evolutiei din anii anteriori, a facut pe multi analisti sa declare ca a putea fi nevoie sa renegociem nivelul de deficit convenit pentru finalul de an, de 5,9% din produsul intern brut (PIB).
Unul din argumentele invocate a fost acela ca astfel putea fi folosite mai multe fonduri pentru infrastructura.
Tanasescu sustine insa ca pentru a face lucrari de infrastructura ar trebui lucrat la parghiile care sa duca la absorbirea lor.
El a atras atentia totodata ca disciplina publica in privinta chetuielilor este destul de precara: „cheltuielile curente au urcat in cativa ani de la 4% din PIB la 10% din PIB”.
Luand in calcul evolutia din ultimul timp, cei care cer un deficit mai mare trebuie sa se intrebe daca putem sa finantam un deficit in crestere, a remarcat Tanasescu.
„Tinta de 5,9% din PIB este ambitioasa, dar poate fi dusa la indeplinire. Avem suficiente instrumente sa facem acest demers”, a mai spus acesta.
Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, economia locala a scazut si in primele trei luni ale anului, raportat la aceeasi perioada a lui 2009: „T1 va avea probabil o tendinta negativa, dar foarte usoara”.
In opinia lui Tanasescu, mesajul principal pe care il va da parcursul economiei din acest an a fi acela de revenire din criza, „dar o revenire timida”.