Guvernul are ca tinta atingerea unui deficit de maxim 3%.
Conform calculelor prezentate in document, cheltuielile de personal suplimentare generate de aceste cresteri salariale sunt de 700 milioane lei, reprezentand 0,14% din PIB, pentru anul 2008 si de 4,3 miliarde lei in 2009, reprezentand 0,8% din PIB-ul aferent anului viitor.
In plus, remarca primul ministru, masura este o discriminare fata de alte categorii de salariati bugetari, care primesc de la 1 octombrie majorari ce urca pana la maxim 5,5%.
Majorarea cu 50% a salariilor ar putea fi revendicata si de alte sindicate ale bugetarilor, iar in cazul in care s-ar lua o asemenea masura, cresterea salariilor tuturor celor 1.450.000 salariati din sectorul bugetar (reprezentand cca 30% din efectivul salariatilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei (cca. 6 miliarde euro), reprezentand echivalentul a 4% PIB.
Media castigurilor salariale din sectorul bugetar este in prezent cu aproximativ 30% mai mare fata de cea din sectorul privat, iar in eventualitatea in care intreg personalul bugetar ar primi o majorare de 50%, diferenta ar ajunge de 50%.
Majorarile din sectorul public sunt un reper si pentru cel privat, iar daca aici ar aparea presiuni pentru majorari de 30% pe an, cat este diferenta dintre salariul mediu la stat si cea din sectorul privat, s-ar ajunge la o masa salariala neta suplimentara de circa 10 miliarde euro, ceea ce este extrem de periculos pentru inflatie, se mai mentioneaza in scrisoarea premierului.