Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat marți, în cadrul conferinței PRIA Finance for Keys Business Sectors, că reglementările pentru „taxa pe stâlp” vor fi publicate în ultima săptămână a lunii martie. Aceste reglementări sunt acum într-o etapă avansată de analiză, iar calculele legate de această taxă devin din ce în ce mai precise, potrivit digi24.ro.
El a spus că taxa pe construcțiile speciale, introdusă anul trecut, a fost o măsură adoptată într-un context destul de rapid, în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta complet angajamentele anterioare pe care le-a avut ca ministru al Mediului. Totuși, spre deosebire de alte măsuri, de exemplu, Sistemul Garanție-Returnare (SGR), pentru care au fost oferite luni de zile de pregătire, s-ar fi dorit o abordare similară și pentru taxa pe construcțiile speciale.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă catagoric că pensiile NU vor fi majorate cu rata inflaţiei în cursul acestui an: „Nu sunt fonduri!”
În prezent, această taxă este în faza de analiză detaliată în cadrul Ministerului Finanțelor, cu întâlniri zilnice între oficialii ministeriali și reprezentanții diferitelor sectoare economice, pentru a discuta modul în care fiecare industrie se va conforma acestei taxe. Tanczos Barna a precizat că, pe parcursul lunilor februarie și martie, se va discuta despre toate detaliile legate de reglementările ce vor fi emise, inclusiv despre baza de calcul a taxei, perioada de aplicare și posibilele excepții solicitate de mediul de afaceri.
„Taxa pe construcţiile speciale este o taxă introdusă anul trecut, ştim foarte bine. A fost o decizie luată în ultimele zile ale lunii decembrie, fără a respecta acele angajamente pe care eu, ca ministru al Mediului, de exemplu, le-am putut respecta de fiecare dată şi pe care le-am considerat foarte importante.
Chiar dacă este nevoie de luni de zile de discuţie, când am decis pe SGR (Sistemul Garanţie-Returnare – n.r.), toată lumea a avut timp să se pregătească. Aşa ar fi de dorit şi această taxă pe construcţiile speciale, care se află astăzi în analiză detaliată la minister. Zilnic, se întâlnesc colegii mei cu fiecare sector în parte, cu toate industriile pe care va trebui să se conformeze şi va trebui să plătească acest impozit.
Calculele sunt din ce în ce mai relevante şi mai exacte. Cu siguranţă vom veni cu reglementări în ultima săptămână a lunii martie, reglementări pe care avem ocazia acum în cursul lunii februarie, în cursul lunii martie, să le discutăm pe toate detaliile şi pe toate elementele”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul a menționat că trei solicitări importante au fost avansate de industrie, referitoare la taxa pe construcțiile speciale: prima se referă la baza de calcul, unde mediul de afaceri propune aplicarea taxei pe evaluarea contabilă netă a construcțiilor, nu pe costul istoric; a doua solicitare vizează limitarea în timp a taxei, pentru a nu se aplica pe o perioadă nelimitată, ci doar pentru câțiva ani; iar a treia solicitare este legată de exceptarea anumitor tipuri de construcții speciale de la plata taxei. Aceste propuneri sunt în curs de analiză, iar răspunsurile vor fi oferite în cel mai scurt timp.
De asemenea, în cadrul Ordonanței de urgență privind măsurile fiscal-bugetare, cunoscută sub denumirea de „ordonanța trenuleț”, care a fost adoptată la sfârșitul anului trecut, se prevede că impozitul pe construcții se calculează aplicând o cotă de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie al anului precedent. Din această valoare se scade valoarea clădirilor care sunt deja supuse impozitului pe clădiri, conform reglementărilor legale. Aceasta include și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.
„Nu ascund faptul că din partea industriei vin în principiu trei solicitări. O solicitare cu privire la baza de calcul, unde propunerea mediului de afaceri este ca această taxă să se aplice pe evaluarea contabilă netă, nu pe costul istoric. Este un element important.
Vine o solicitare concretă de limitare în timp, adică să nu existe pe o perioadă nedeterminată, ci să fie pe o perioadă fixă de câţiva ani şi desigur vin din partea fiecărei fiecărui sector. Câteva dintre solicitări sunt cu privire la exceptarea unor anumite tipuri de construcţii speciale.
Le analizăm şi vom veni în cel mai scurt timp posibil cu răspuns la fiecare domeniu în parte. Avem şi calculele pe impactul acestei taxe şi, cu siguranţă, în ultima săptămână din luna martie, o să avem toate detaliile pentru a veni cu reglementări”, a explicat ministrul de resort.
Tanczos Barna a mai menționat că, pe lângă taxele și reglementările fiscale, au avut loc discuții și despre alte teme importante pentru consolidarea economiei naționale, inclusiv despre echilibrele macroeconomice, creșterea rezilienței și competitivității economiei, în cadrul unui eveniment ce a reunit reprezentanți din sectoarele financiar, industrial, de sănătate, construcții, economie circulară, mediu și automotive.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: Încep să apară și semne bune. După audierea lui Călin Georgescu, au scăzut pe loc costurile la care se finanțează România