- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Teama de esec, marea problema a investitorilor romani

31 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Avem oameni cu bani, dar nu avem decat putine exemple de investitii romanesti de mare amploare. Investitorii de calibru ca Patriciu, Tiriac, Niculae sau Porumboiu se pot numara pe degete. In lipsa unor investitii romanesti cu greutate mai mare, economia devine tot mai mult dependenta de capitalul strain si de interesele marilor corporatii internationale.
Teama de esec, marea problema a investitorilor romani

Economia romaneasca isi bazeaza mare parte din investitiile majore pe seama capitalului strain, deoarece investitorii romani au rezerve in a-si asuma riscul unor plasamente nesigure, declara, pentru DailyBusiness.ro, oamenii de afaceri si analistii economici. Cel mai relevant exemplu este reprezentat de piata de capital, acolo unde teama de esec face ca bursa sa treaca prin cea mai grava criza din istorie.

Chestionati de DailyBusiness.ro, specialistii in economie spun ca fenomenul se datoreaza unei mentalitati invechite, lipsei unei experiente investitionale si, mai ales, incapacitatii multora dintre investitorii romani in a-si asuma riscul unor investitii in domenii incontrolabile, in genul pietei de capital.

„Bursa reprezinta imaginea fidela a economiei romanesti”, spune Dorin Ghidiu, senior broker la compania de investitii financiare Vanguard.

[quote=Dorin Ghidiu,senior broker Vanguard]Din momentul in care capitalul strain a parasit piata, s-a vazut in mod concret ce investitori avem, cat de lipsiti de initiativa si cata frica exista in piata[/quote]
„Teama de risc, faptul ca nu pot controla evolutia banilor in viitor, lipsa unei culturi investitionale, au facut ca piata sa ajunga la pamant. Multiplicat la scara intregii economii, ceea ce se intampla la BVB este valabil pentru toate domeniile de activitate”, a spus Ghidiu, pentru DailyBusiness.ro

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca exemplul oferit de piata de capital prezinta in mod relevant situatia generala din economia romaneasca.

„Dincolo de bursa, vedem ca cele mai multe afaceri romanesti se fac in comert, in imobiliare si mai putin in productie. De ce? Pentru ca, de pilda, imobiliarele aduc un castig garantat, fara prea mari batai de cap, iar comertul aduce oricand bani lichizi.In productie sunt prea putini investitori de calibru si asta pentru ca si orizontul de asteptare, castigul, sunt ceva mai dificil de estimat”, a declarat Parvan.

[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Investitorii romani tin prea mult la lichiditate. Multi dintre ei nu stiu sa faca altfel de afaceri decat cu bani lichizi sau le e teama sa gandeasca pe termen lung[/quote]
Petru Prunea, presedintele societatii de investitii financiare Broker Cluj, crede ca aceste mentalitati vin pe fondul unui insuficiente promovari a oportunitatilor din economia romaneasca.

„Degeaba ne plangem ca nu avem capital romanesc in economie, daca nu stim sa il atragem in business. In cazul pietei de capital, prea stam sa asteptam ca ei sa vina de buna voie sa cumpere. Institutiile pietei, factorii decidenti, toti cei implicati in dezvoltarea diverselor ramuri ale economiei, de la patronate si chiar la sindicate, trebuie sa invete ca doar un bun PR poate atrage investitori suficienti in piata”, a declarat Prunea.

Septimiu Stoica, senior analist la compania de consultanta Salans, spune ca potential din acest punct de vedere exista, iar cazul IPO-ului Transgaz (oferta publica initiala) a demonstrat ca in piata exista suficient capital romanesc, dar pe care trebuie sa stii sa il atragi.

„La Transgaz am avut o suprasubscriere de 40 de ori, pana la 1,8 miliarde de euro. E un exemplu ca, venind cu o companie sanatoasa pe piata, poti determina investitorii sa treaca de acea teama fata de investitiile in piata de capital. Daca am aduce, de pilda CEC-ul pe bursa, am avea cu siguranta mult mai multi investitori autohtoni”, a declarat Stoica, pentru DailyBusiness.ro

Parvan: Scaderea capitalului romanesc din economie, un pericol pe termen lung

Lipsa initiativei, promovarea unor false valori, absenta unor masuri ferme in economie, a unor stimulente investitionale, toate acestea sunt vazute de specialisti ca fiind unele dintre problemele esentiale ale economiei romanesti.

„In Statele Unite, criza creditelor ipotecare a dus la o reactie ferma a autoritatilor. Parlamentul a votat si presedintele Bush a promulgat in regim de urgenta legea care acorda ajutoare financiare pentru cei afectati, de la companiile Fannie Mae si Freddie Mae si pana la cei care aveau ipoteci. Acolo, o problema grava si-a gasit o rezolvare, chiar daca controversata. La noi, statul nu face altceva decat sa impuna mai multe taxe si impozite, clamand o falsa libertate pe care o acorda mediului de afaceri, dezvoltarii economiei”, spune Dorin Ghidiu, senior broker la compania de investitii financiare Vanguard. „Autoritatile, din acest punct de vedere, au mari probleme de mentalitate”, a mai spus Ghidiu.

Cum pot fi rezolvate aceste probleme? Analistul economic Cristian Dinulescu crede ca totul, pana la urma, pleaca de la educatie, de la know-how.

„Multi dintre investitorii romani, chiar si cei de calibru, au ajuns sa faca afaceri fara sa aiba prea mare habar de domeniul in care activeaza. Au avut insa instinctul sa se foloseasca de conjunctura, de tranzitie, de oportunitati. In conditiile unei economii de piata ce tinde spre maturizare, instinctul nu te mai poate salva la fel ca acum 10 ani. In fata investitorilor straini, a intrarii in piata a capitalului si know-how-ului occidental, multi dintre ei s-au trezit la realitate, fara solutii, fara reactie. Iar frica de insucces, de concurenta, si-a facut imediat simtita prezenta. Totul pleaca de la educatie, de la know-how”, a explicat analistul.

Psihologul Dorin Victor Vasile crede ca acest comportament, care isi gaseste o mai puternica exprimare in piata de capital datorita caracterului sau volatil, are o explicatie stiintifica.

„In perioada de criza, in momentul in care suntem pusi in fata unor situatii cu care nu suntem familiarizati, in care nu detinem toate datele problemei, tindem sa gandim simplu, sa luam decizii ce implica riscuri cat mai reduse, sa evitam sa ne aruncam in necunoscut. Doar cei capabili sa isi asume riscul, si acestia sunt destul de putini in comparatie cu majoritatea, pot trece peste aceste conditii si pot vedea in viitor”, a declarat psihologul, pentru DailyBusiness.ro

El spune ca aceasta teama fata de necunoscut, inclusiv in business, poate fi combatuta numai prin educatie si prin perfectionarea unor mecanisme comportamentale care sa ii permita investitorului sa fie capabil sa ia decizii in cunostiinta de cauza, sa anticipeze si, mai ales, sa isi asume riscul.

„Economia romaneasca cunoaste, din pacate, tot mai multe exemple de exituri romanesti, de companii cu capital autohton care sunt vandute unor investitori straini. Pe termen scurt, impactul este unul pozitiv. Intra bani in tara, strainii au tot interesul sa dezvolte business-ul, dar pe termen lung, scaderea ponderii capitalului romanesc in economie ar putea avea consecinte extrem de grave. Inchiderea unei fabrici, pentru ca nu mai este rentabila, poate fi pentru omul de afaceri strain o simpla chestiune birocratica. Pentru economia romaneasca, poate determina reactii negative in lant”, a explicat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Viitorul, de la promisiuni si strategii la fapte concrete

Lipsa apetitului investitional romanesc, implicarea tot mai redusa a investitorilor romani in domenii precum productia si exportul, preferinta tot mai puternica pentru castiguri „sigure”, pot fi combatute doar prin instituirea unor mecanisme concrete de stimulare-promovare a afacerilor din economie, spun specialistii.

[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Lipsa de combativitate economica poate fi schimbata prin stimuli fiscali care pot crea un avantaj investitorilor romani[/quote]
„Avem deja exemple pozitive. Industria carburantilor ecologici a capatat in Romania o mare dezvoltare. Peste 1-2 ani, vom putea produce destul biodiesel ca sa acoperim cererea interna si sa exportam la cote ridicate. Relevant e ca multi dintre investitorii in domeniu sunt romani, precum Porumboiu in Moldova si Ioan Niculae, de la Interagro. Investitiile in energia eoliana cunosc, de asemenea, o crestere importanta”, spune analistul Cristian Dinulescu.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, crede ca un rol important il va detine noul guvern, care va trebui sa ia masurile necesare pentru impulsionarea capitalului romanesc.

„Sa stimulezi si sa sustii capitalul romanesc trebui sa devina politica de stat. Daca vom continua sa ne sufocam investitorii autohtoni cu o fiscalitate excesiva, vom ajunge o simpla piata de desfacere pentru Uniunea Europeana, un teren de joc pentru interesele strainilor care nu tot timpul sunt dintre cele mai pozitive pentru noi”, a mai spus Parvan.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la urne a depășit 37%. Românii se mobilizează
Ce alimente conțin nicotină și cât de periculoase sunt pentru organism. Substanța se găsește în 6 produse
Ce alimente conțin nicotină și cât de periculoase sunt pentru organism. Substanța se găsește în ...
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ce e decontat doar pentru anumite grupe de vârstă
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ...
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni