Cea mai grea perioadă a Televiziunii Române a luat sfârșit, odată cu achitarea datoriilor istorice către bugetul de stat. Invitată într-o ediție specială a emisiunii „România 9″, de la TVR 1, Irina Radu, Președinte Director-General, a amintit atât despre momentele grele prin care a trecut TVR, cât și despre pașii importanți parcurși alături de noua conducere pentru redresare. Timp de două ore, talk-show moderat de Ionuț Cristache a găzduit o dezbatere aprinsă despre grila de primăvară, la care au participat 15 dintre vedetele postului.
„De un an și jumătate încerc, alături de o echipă de management, să schimbăm, pe cât posibil, destinul acestei instituții. Am trecut și prin momente dramatice, dar cred că toată lumea este sătulă să audă că TVR nu are bani, că are datorii… Vreau să vă spun că de câteva zile, așa cum s-a hotărât de către Parlamentul României, am primit banii de la bugetul de stat și s-au plătit datoriile. Sper să începem o viață nouă. Oricum, noi am arătat că ne-am comportat altfel. Am alături de mine nu numai vedete, unii au și calitatea de membrii ai Consiliului de Administrație, iar împreună cred că am luat hotărârile corecte, am condus instituția aceasta altfel și am ajuns la rezultate care arată altfel. După ani de pierderi, 2016 a fost încheiat de TVR cu profit”, a spus Irina Radu în emisiune.
Managerul TVR a atras însă atenția că perioada de austeritate nu s-a încheiat, iar dacă instituția a scăpat de datorii nu înseamnă că „dintr-o dată suntem bogați și vom face și noi emisiuni de 150.000 de euro ediția”. „Apropo și de ce s-a mai scris despre banii pe care ni i-a alocat Statul român, Ministerul de Finanțe, acești bani au folosit în mare parte ca să ne plătim datoria, pentru a rezolva o problemă de ordin național până la urmă. Asta nu înseamnă, cum s-a scris până acum, că dintr-o dată suntem bogați și vom face și noi emisiuni de 150.000 de euro ediția.”
La întrebare pusă de moderatorul emisiunii „De ce mai era nevoie de încă un canal de știri”, Președintele Director-General le-a reamintit colegilor despre misiunea publică a Televiziunii Române: „Degeaba faceți cele mai minunate emisiuni de divertisment, folclor, de publicistică, dacă în momentele cheie pentru țară TVR nu reacționează cum trebuie, reflectând tot ce așteaptă legea de la noi și ce așteaptă telespectatorii de la noi. Nu vreau să reamintesc momente neplăcute, vreau să amintesc lucrurile bune, pentru că de o vreme nu am mai avut parte de necazuri și am avut reacții bune la știri, în edițiile speciale, deci cred că am luat hotărârea bună să fim mereu prezenți vizavi de ceea ce se întâmplă în actualitate. Rolul nostru este în primul rând să informăm și apoi să distrăm oamenii, să le dăm filme. Dar primul pas este să informăm.”
După mulți ani de pierderi, Televiziunea Română a încheiat anul 2016 cu un profit de 6.430.000 lei.
La data de 31 martie 2017, TVR a achitat integral datoriile istorice către bugetul de stat. În urma acestui demers, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că urmează să ridice sechestrul instituit anul trecut pe bunuri mobile și imobile ale televiziunii publice. Datoria fiscală achitată de televiziunea publică a fost de 522 de milioane de lei.