Pe 19 mai, peste 20.000 de bugetari protestau in Piata Victoriei, solicitand Guvernului sa ia masuri pentru salvarea economiei. Incercau, bineinteles, in primul rand sa isi salveze salariile, pe care Guvernul ameninta ca le va reduce cu 25%.
Era un miting linistit. Se dansa Pinguinul, cei veniti din tara erau incantati de vizita la Bucuresti. Prea putini erau cei care credeau ca Guvernul va taia intr-adevar in carne vie.
6 luni mai tarziu, pe 22 septembrie, situatia era cu totul alta. In Piata Victoriei, cei mai multi erau incrancenati, speriati si amenintatori. Nimanui nu-i mai ardea de bancuri, de dansuri, de glume.
”Ne-au taiat salariile, am inteles ca vor sa dea afara inca 74.000 de bugetari pana la finele anului. Fac ce vor cu noi si isi permit asta, pentru ca stiu bine ca ne-au infrant”, spune Marius S., 43 ani, sindicalist SANITAS, venit din Iasi.
”Cine isi mai permite acum sa faca greva? La ce presiuni se fac pe linie ierarhica, de la seful cel mare in jos, decat sa participi la o greva, mai bine iti semnezi cererea de demisie. Oricum vei fi dat afara”, imi spune acesta.
Il intreb de ce participa, atunci, la protest. ”Ne-au adus cu sindicatul, ca altfel nu veneam. Oricum, toate protestele astea nu isi au rostul, pentru ca nimic nu se va schimba. Suntem in genunchi”.
Cei din jurul lui il aproba. Spun ca s-au saturat sa mimeze lupta sindicala cu baloane si pancarte de carton.
”Decat sa facem protestul asta inutil, mai bine ne vedeam de treaba”, spune un alt sindicalist, Sergiu Vasilache, 39 de ani, venit din Valcea. ”Oricum Boc si Basescu nu ne vor asculta, vor face tot ce vor ei, pentru ca, pana la urma, nici ei n-au de ales. FMI-ul conduce Romania. Noi n-am avut si nu avem coloana vertebrala. Asa ca inghitim si mergem mai departe”, mai spune sindicalistul.
„Sclavi pe plantatia bancherilor”
In jurul interlocutorilor se aduna, instantaneu, alti oameni. Daca la mitingul din luna mai vorbeau de reforme, de masuri anti-criza, de protectie sociala, acum par resemnati. In randul lor pare sa fi incoltit o adevarata ”teorie a conspiratiei‘.
”Stiti cum s-a ajuns ca miscarea sindicala sa nu mai conteze in Romania? Va spun eu. Politicienii si bancherii au lucrat mana in mana in ultimii 20 de ani ca sa ne controleze”, crede un profesor din Craiova.
”Dupa Revolutie, romanii erau liberi, nu datorau nimic nimanui. Acum, dupa 20 de ani in care ne-au inoculat ideea de a cumpara mai mult, oferindu-ne credite pe tava, au reusit ce si-au propus. Sa ne puna cu botul pe labe, pentru ca sunt putini cei care sunt dispusi sa isi riste jobul si salariul pentru a face greva. Din acest motiv putin le mai pasa de noi, de clasa muncitoare”, a spus sindicalistul.
Cei din jurul sau il aproba. ”Cand ai de platit rata la banca, nu-ti mai arde de proteste. Pentru ca daca faci greva, vine seful pus de partid si te da afara”, spune un alt sindicalist. ‘Protestele de strada si grevele sunt de prisos, pentru ca politicienii si bancherii au lucrat impreuna pentru a ne transforma in sclavi in propria tara”, mai spune acesta.
De ce s-au imprumutat? Pentru ca vroiau sa traiasca mai bine. Ii acuza pe guvernanti ca nu i-au invatat pe romani ce pericole ascund creditele. ”Romanii au iesit din comunism fara un minim de cultura financiara. Au cazut mai intai in plasa Caritas-ului si FNI-ului, iar apoi in cea a bancilor. Statul trebuia sa puna conditii mai stricte de creditare, ca lumea sa nu isi piarda capul si sa se imprumute peste masura”, spune Cornel D, profesorul din Craiova.
”Am ajuns sclavi pe plantatiile bancherilor”, intareste ideea un alt sindicalist.
”Nu vedeti si dumneavoastra ca bancile isi permit sa nu respecte legea si sa aplice ce comisioane vor, iar Guvernul nu face nimic sa isi apere cetatenii. Care e rolul statului? Nu sa aiba grija de oameni? De ce avem cele mai scumpe credite din Europa, de ce am fost obligati sa ne luam salariile pe cardurile lor, de ce bancile fac profit in Romania si afara dau faliment pe capete?”, intreaba un alt participant la miting.
Ca orice teorie a conspiratiei, capata instantaneu proportii. In jur curg comentarii despre interesele lui Basescu la nu stiu ce banca, despre modul cum Videanu si Berceanu si-au construit averea din credite cu dobanzi preferentiale, de santajul facut de banci la adresa statului.
Spre deosebire de mitingul din luna mai, se vede ca oamenii sunt mult mai informati.
Unii vorbesc despre deficitul bugetar, despre datoria publica, despre masurile de reforma. Altii sunt mai buni la politica. Caracterizeaza clasa politica ca fiind o mare familie unita de interese. Nu par sa mai aiba incredere in nimeni. Sunt constienti ca exista putine sanse ca revendicarile lor sa fie luate in seama.
Lungul drum de la vorbe la fapte
Oamenii s-au saturat de vorbe. Spun ca s-au saturat inclusiv de dezbaterile nesfarsite de la televizor. Unul dintre ei aduce vorba despre discursul presedintelui Basescu, din Parlament.
”N-am auzit sa isi reproseze ceva. Sa il critice pe Boc pentru prostiile pe care le-a facut in acesti 2 ani. N-am auzit decat chestii de genul ‘trebuie sa facem’, ‘este nevoie de reforme’, insa nimic concret. A vrut sa ne abureasca din nou, de parca el traieste pe alta lume, n-are nicio vina. Nu el l-a pus pe Boc? Nu el conduce Romania? Ne sfideaza, domnule, ne iau de prosti”, afirma Sergiu Vasilache.
”Ce sa faca domnule Basescu si Boc? Ce, conduc ei Romania? Ne conduce FMI-ul. Am ajuns atat de rau incat ne conduc altii. Ce trebuie facut? Basescu n-a zis lucruri rele ieri. Pacat insa ca sunt vorbe, ca de fapte nu l-am vazut sa puna piciorul in prag si sa fie luate masuri. A preferat sa stea deoparte si sa arate cartonase guvernului, tuturor”, afirma sindicalistul din Iasi.
Daca la mitingul din mai, oamenii spuneau ca e de datoria Guvernului sa scoata tara din criza, acum opinia generala pare cu totul alta.
”Domnule, in criza scapa cine poate. Lor nu le pasa de noi, noi trebuie sa ne salvam singuri pielea. Cheltuim mai putin, strangem cureaua, suntem mai chibzuiti. Eu unul ma astept ca marele hop sa fie la iarna”, a spus un alt sindicalist.