- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Teroristii pregatesc razbunarea lui bin Laden: Romania, printre tintele vizate?

02 May, 11:51 • razvan.codorean
Uciderea teroristului numarul 1 al planetei, Osama bin Laden, a starnit entuziasm, dar si ingrijorare in comunitatea internationala. Principala temere este ca teroristii pregatesc razbunarea acestuia. Ar putea fi Romania o tinta pentru Al-Qaida? Opiniile expertilor sunt impartite.
Teroristii pregatesc razbunarea lui bin Laden: Romania, printre tintele vizate?

Departamentul de Stat al SUA a anuntat, luni, ca au fost sporite masurile de securitate, iar populatiei i s-a cerut vigilenta sporita. Masuri speciale au fost luate si in alte tari ale lumii.

Secretatul general al Interpol, generalul Ronald Noble, a cerut statelor membre ale organizatiei sa dea dovada de o vigilenta sporita fata de cresterea riscului terorist din partea al-Qaida.

La Bucuresti, ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat, luni, ca Romania nu va lua deocamdata masuri speciale de crestere a securitatii.

„Procedam la fel cum am procedat de fiecare data , nimic deosebit decat ca incercam sa ne facem datoria. Trebuie sa fim pregatiti in fiecare moment daca discutam de atacuri teroriste dar cred ca nu trebuie sa impacientam pe nimeni si sa fim vigilenti”, a afirmat acesta.

Temerile sunt ca Romania, in calitate de tara membra NATO, ar putea fi tinta pentru teroristi.

Mihai Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe, afirma, recent, intr-un interviu pentru Jurnalul National, ca Romania poate fi oricand o tinta a terorismului. „Romania se afla in lista tarilor interesante pentru gruparile teroriste”, a spus acesta.

Potrivit generalului in retragere Corneliu Pivariu, „Romania, prin asezarea sa geografica, trecut istoric, conditii social-politice si de alta natura, apartenenta la NATO si la Coalitia internationala pentru lupta impotriva terorismului, nu poate fi ocolita de pericolul terorist, reprezentat mai ales de organizatii fundamentaliste islamice”.

Pivariu este autorul volumului „Terorismul – de la amenintare locala, la pericol global”. El a activat mai mult de 25 de ani in informatii militare, inclusiv in misiuni pe termen lung desfasurate in Orientul Mijlociu.

„Pana in prezent, incidentele teroriste din Romania nu au avut ca obiectiv tinte romanesti, ele constituindu-se mai mult ca reglari de conturi intre diferite grupari teroriste si oficiali straini din Romania. Cu toate acestea, ar fi putut produce victime nevinovate in tara noastra”, a afirmat Pivariu.

Daniel Korski, expert in cadrul Departamentului pentru Planificare Internationala al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR) – o organizatie neguvernamentala paneuropeana, a declarat, recent, intr-un interviu pentru Romania Libera ca „chiar daca Statele Unite, Marea Britanie sau Franta ofera o mai mare motivatie teroristilor, Romania ar putea sa reprezinte o oportunitate mai buna pentru ca nu are un sistem de securitate la nivelul tarilor mentionate anterior„.
[img=1445][/img]

Acesta a admis totusi ca gruparile teroriste precum al-Qaeda se orienteaza in special catre tinte „spectaculoase”.

La randul sau, Jonathan Eyal, directorul de departamentului de studii internationale din cadrul Institutului Regal Unit (RUSI), un ONG britanic, a afirmat, pentru RL, ca „trecutul Romaniei cu unele tari arabe nu are nicio semnificatie in momentul de fata. Si Franta a trait cu aceasta iluzie si acum se numara printre tarile cele mai amenintate de un atac terorist. Scopul teroristilor este de a gasi orice posibilitate de atac, orice veriga slaba. Romania nu trebuie sa fie veriga slaba”.
[quote=Dan Petre, analist Institutul Diplomatic Roman]Romania este cel mult o tara de tranzit pentru teroristi si ca nu reprezinta o tinta valoroasa[/quote]
„Desi fenomenul terorist nu este unul rational, previzibil, putem sa spunem ca aici nu este o alerta de gradul rosu. Suntem mai norocosi din acest punct de vedere decat tarile occidentale sau Israelul”, a afirmat Dan Petre, analist in cadrul Institutului Diplomatic Roman.

La randul sau, Vlad Nistor, profesor la Universitatea Bucuresti, a declarat, pentru Evenimentul zilei ca desi Romania intra pe lista aliatilor Statelor Unite, este un aliat minor si e greu de crezut ca ar putea fi tinta unui atentat in urma lichidarii liderului al-Qaida, Osama bin Laden.

„Europa a fost mereu o tinta, insa furia se va indrepta spre americani si administratia Obama„, a declarat Vlad Nistor. Acesta a mai spus ca Romania isi va ajusta ridicarea gradului de alerta terorista in functie de reactiile celorlalte state aliate, membre NATO, din Europa.

Interesant, in context, este afirmatia facuta anterior de Mohammed el Baradei, fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Intr-un interviu acordat ziarului arab Al-Hayat, acesta s-a declarat ingrijorat de ”cosmarul” unui atac terorist al retelei Al Qaida, in contextul fluxurilor constante de stiri privind tentative de contrabanda cu materiale radioactive, solicitand ”supravegherea tuturor armelor si stabilimentelor nucleare” existente in lume.

Directorul AIEA a afirmat ca cele mai numeroase tentative de contrabanda cu materiale nucleare au loc in tarile din fosta URSS si din Europa Rasariteana, cum sunt ”Kazahstanul, Uzbekistanul, Ucraina si Romania”.

SRI a replicat atunci, afirmand ca ”in calitate de autoritate nationala privind prevenirea si combaterea terorismului, SRI nu detine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente din Al Qaida sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material nuclear din Romania. De asemenea, in cadrul activitatilor de cooperare externa, SRI nu a primit din partea partenerilor semnalari care sa sustina in vreun fel temerile directorului AIEA”.

Romania, un cuib terorist?

Potrivit expertului Corneliu Pivariu, in Romania activeaza in prezent o serie de organizatii precum Fratii Musulmani, Hamas, Hezbollah, Partidul Libertatii Islamice, Organizatia Abu Nidal (sau Consiliul Revolutionar Fatah), Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Lupii Cenusii, Frontul Popular al Eliberarii Poporului (DHKP-C).
[img=1446][/img]

Toate aceste organizatii au sute de membri si si simpatizanti care lucreaza sub acoperirea unor ligi islamice si fundatii umanitare. Acestea au legaturi in mediile universitare si cauta noi aderenti pentru propaganda islamica si executarea anumitor operatiuni. Membri ai organizatiei Fratii Musulmani din Romania, de exemplu, au fost implicati, in trecut, in acte teroriste, dar nu exista dovezi ca ar intentiona sa comita astfel de acte in viitorul apropiat.

Au fost insa unele incidente si la noi in tara. Corneliu Pivariu vorbeste despre asasinarea unui diplomat iordanian de catre un membru al organizatiei Abu Nidal, la 4 decembrie 1984, pe Calea Victoriei din Bucuresti, precum si impuscarea ambasadorului indian, la 20 august 1991, de catre membrii unei organizatii extremiste indiene, in zona statuii Aviatorilor din Capitala.

Un alt incident a avut loc pe 26 mai 1985, atunci cand doi ofiteri au murit in timp ce dezamorsau un autoturism capcana in complexul studentesc Grozavesti.

Pentru a preveni pericolul terorist, autoritatile au infiintat, pe 15 decembrie 1977, Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista. In 1990, rebotezata Brigada Antiterorista, a intrat in componenta Serviciului Roman de Informatii.

In 2004, Serviciul Roman de Informatii a initiat, chiar, un sistem national de alerta terorista, in conformitate cu standardele NATO. Acesta prevede cinci nivele de alerta, realizat pe culori, de la „scazut (verde)”: informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza ca un atentat este putin probabil, la „Critic (rosu)”: informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista un risc iminent de producere a unor atentate. Puteti citi detalii pe site-ul SRI.
[quote=Serviciul Roman de Informatii]In prezent, nivelul de alerta terorista este precaut[/quote]
Autorul volumului „Terorismul – de la amenintare locala, la pericol global” a declarat ca zonele cele mai expuse unui posibil pericol pentru actiuni teroriste pot fi: Dobrogea si in special litoralul, Bucurestiul, alte orase mari, precum si zone turistice aglomerate cum ar fi Valea Prahovei si Poiana Brasov. Un risc important il reprezinta si centrala nucleara de la Cernavoda.

Romanii se tem de atacurile teroriste

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Strategie si Evaluare (IRES), romanii se tem de posibilele atentate teoriste si considera ca instalarea scutului american anti-racheta reprezinta un lucru pozitiv.

Majoritatea romanilor – 52% – considera ca Romania are nevoie de protectia scutului antiracheta; in acelasi timp, 43% considera ca Romania nu avea nevoie de aceasta protectie, in timp ce restul de 5% sunt nehotarati sau nu ofera un raspuns. Alte avantaje mentionate de subiecti sunt protectia din partea SUA sau NATO in caz de razboi si o mai buna colaborare cu SUA si alte tari.

Principalul dezavantaj al instalarii scutului american antiracheta in Romania il reprezinta faptul ca tara ar putea deveni tinta unor atacuri, in opinia a 8,9% dintre participantii la un studiu IRES.

Alte dezavantaje sunt deteriorarea relatiilor cu Rusia (8,4%) sau cheltuielile mari pentru Romania (7,2%), conform studiului Institutului Roman pentru Strategie si Evaluare (IRES).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...