Romania are in prezent un deficit de cont curent de 14% din produsul intern brut (PIB), un curs valutar liber ce ii confera o mai mare flexibilitate si este mai putin dependenta decat Bulgaria fata de exporturile catre zona euro, mentioneaza NewsIn, citand prestigiosul cotidian financiar.
Chiar si asa, Romania s-ar putea confrunta cu o aterizare fortata. Oriens, o banca din Ungaria specializata pe regiunea Balcanilor, estimeaza pentru Romania o crestere economica de 0,9%, in 2009.
Analistii Oriens sustin ca sistemul bancar romanesc este mai putin profitabil decat cel din Bulgaria, si desi detinut in cea mai mare parte de grupuri straine, este mai vulnerabil.
Dobanzile la imprumuturile de pe piata interbancara romaneasca aproape s-au dublat in acest an, la 15%.
Mediul politic din Bulgaria se confrunta, de asemenea, cu probleme. Implicarea politicienilor in cazuri de crima organizata ramane scandaloasa, partidul majoritar populist pare sa dea vina pe minoritatea turca a tarii, pe fondul degradarii economiei.
Bulgarii au mainile legate de moneda nationala fixata foarte rigid la cursul euro. Aceasta situatie exclude efectuarea unei deprecieri pentru a sustine competitivitatea, fapt ingrijorator, in contextul scaderii exporturilor. Deficitul de cont curent de 25% din PIB este alarmant.
In schimb, Bulgaria cel putin duce o politica fiscala puternica. Statul are putine datorii externe si un excedent bugetar. Acest lucru i-ar permite majorarea cheltuielilor publice, pe fondul incetinirii economice. Bulgaria mai dispune de optiunea de a face un imprumut extern, desi autoritatile au spus ca nu au de gand sa apeleze la FMI.
Pierderea unor fonduri oferite de Uniunea Europeana este jenanta, insa Bulgaria poate in continuare sa primeasca finantare de 11 miliarde euro pana in 2013. Oriens estimeaza pentru 2009 o crestere economica de 2,3%, „nivel redus, insa nu ingrozitor”.
Astfel, o prabusire masiva se poate sa fi fost evitata, insa tarile din estul Balcanilor au inainte o perioada extrem de dificila.