In Statele Unite, cand a izbucnit criza, bancile si marile corporatii au fortat, practic,
autoritatile sa le „imprumute” peste 700 miliarde de dolari, pentru
a-si rezolva problema imprumuturilor neperformante.
Bineinteles, banii au venit din taxele si impozitele platite de americani. Acum, istoria se
repeta, de aceasta data in Europa.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, sefii statelor unde bancile aveau cele mai mari probleme cu creditele neperformante din Grecia si Estul Europei, au reusit sa impuna celorlalti lideri europeni ideea necesitatii „Acordului Financiar European”.
O initiativa care, la prima vedere, sustine ideea unitatii europene in fata crizei, sub stindardul euro. „A fost o dovada ca politica europeana functioneaza”, a spus Merkel.
Au existat analisti care au salutat decizia tarilor europene de a sustine sectorul financiar european prin Fondul European de Stabilitate, acest pseudo-FMI european, a carui capitalizare va creste de la 440 miliarde euro la 1.000 miliarde euro. Motivatia este cea clasica.
Fara „sange” (bani) Europa nu are cum sa supravietuiasca. S-a venit inclusiv si cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/de-la-teoria-conspiratiei-la-realitate-a-inceput-al-treilea-razboi-mondial-68553/]teorii apocaliptice[/url] in care s-au invocat falimente in lant, s-a vorbit de pericolul somajului, inflatiei galopante, chiar a razboiului.
Au existat insa analisti care au ridicat semne de intrebare privind solutiile propuse de tandemul Sarkozy-Merkel. S-a spus ca acestia, de fapt, nu fac altceva decat sa isi sustina bancile din tarile lor, a caror expuneri pe Grecia si alte tari est-europene le-ar putea duce in faliment.
Iar solutia la indemana ar fi promovarea unui fond european de salvare, din bani publici, bine-inteles, care sa plateasca „oalele sparte” ale crizei.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este unul dintre cei care crede ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/blanculescu-dupa-noaptea-neagra-de-la-bruxelles-sunt-sigur-ca-uniunea-europeana-se-va-dezintegra-70002/]dictatura banului s-a impus[/url] si de aceasta data, dupa modelul american.
„Modul grobian, cinic, primitiv, in desconsiderarea cetateanului european, prin care lideri vremelnici ai acestei uniuni de paie incearca sa rezolve o criza fara precedent, a datoriilor suverane, nu reprezinta altceva decat piatra de temelie la dezintegrarea Uniunii Europene, o forma fara fond, condusa de personaje ghidate de interese marunte, de grup si nu de idealuri si credinte”, se arata pe blogul lui Blanculescu.
Si analistul Ilie Serbanescu vede „aspectele nevazute” ale acordului de la Bruxelles. „Au decis sa tipareasca bani, sa se imprumute din tarile emergente, de la FMI, pentru a salva bancile”, a spus Serbanescu
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Nu Grecia a fost problema care trebuia rezolvata, ci bilanturile contabile negative ale bancilor[/quote]
Cati bani vor pleca din Fond catre banci? Potrivit datelor Autoritatii Bancare Europene, 70 de banci europene au nevoie de un capital suplimentar de 106 miliarde euro. Spre exemplu, banca franceza Societe Generale (SocGen) are nevoie de 3,3 miliarde de euro, BNP Paribas necesita 2,1 miliarde de euro, iar banca portugheza Millennium BCP are un deficit de 2,36 miliarde de euro.
E de-a dreptul haios faptul ca, in acordul final de la Bruxelles, se spune ca bancile trebuie sa isi rezolvele problemele financiare pana anul viitor in iunie 2012.
Ce ofera bancherii la schimb pentru ajutorul public? Au acceptat, dupa lungi negocieri, sa taie 100 miliarde de euro din datoria Greciei si, aici este interesant pentru noi, sa isi mentina expunerile in tarile cu probleme, printre care si Romania. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ne-a-scos-din-faliment-acordul-de-la-bruxelles-ce-au-decis-liderii-europeni-69996/]Cititi aici un material DailyBusiness.ro despre acest subiect[/url]
Ce inseamna 100 miliarde euro? Un mizilic, avand in vedere ca actiunile marilor banci europene cresteau joi cu 12%, pana la 15%.
Ce urmeaza? Consultantul Doru Lionachescu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ne-a-scos-din-faliment-acordul-de-la-bruxelles-ce-au-decis-liderii-europeni-69996/]avertizeaza ca momentul de respiro[/url] va dura doar cateva zile.
Adrian Vasilescu, consilier al guverantorului BNR, spune, la randul sau ca „tensiunile nu au cum sa dispara pentru ca nu a disparut criza. S-a rezolvat un val al crizei sau mai bine zis a fost stavilit un val al crizei. Criza are mai multe valuri, rand pe rand poate ca vor fi rezolvate toate sau vor fi stavilite toate si ne asteptam ca intr-un an sau doi sa vorbim despre un vulcan stins”, a spus Vasilescu.