„Nu e de mirare ca Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, parea un om ingrijorat cu ocazia discursului semianual sustinut recent in fata Congresului Statelor Unite, in care a abordat situatia economiei americane”, scrie ziarul britanic.
Cea mai importanta observatie a lui Bernanke a fost ca perspectivele economice ale Americii sunt „neobisnuit de incerte” – declaratie care, in limbajul bancilor centrale, subliniaza o ingrijorare apasatoare ca Statele Unite se indreapta catre o noua runda de recesiune.
Criticii Federal Reserve, printe care se numara si economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, avertizeaza ca e timpul ca Bernanke sa faca mai mult decat sa se arate ingrijorat.
Ei arata cu degetul lipsa creditelor bancare, disparitia a zece milioane de locuri de munca in numai trei ani, dar si muntele de locuinte intrate in prescriere de ipoteca.
Economistii avertizeaza de asemenea ca America a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a activitatii economice dupa Marea Depresie a anilor ’30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.
Temerile privind o noua recesiune au fost accentuate si de schimbarea tonului Federal Reserve. In timp ce, pana la discursul din Congres, oficialii bancii centrale pareau ca lucreaza mai degraba la determinarea momentului oportun pentru inceperea retragerii masurilor de stimulare economica, Bernanke a anuntat saptamana aceasta ca Fed are un „plan B” menit sa fie introdus tocmai daca apar semne de recesiune dubla.
Dobanzile minimale, reducerea fiscalitatii, cresterea cheltuielilor publice si bailout-urile bancilor, masuri introduse de guvernul SUA pentru a pune capat recesiunii care a inceput la sfarsitul anului 2007 si s-a incheiat in prima jumatate a lui 2009, au functionat in prima instanta, economia revenindu-si in a doua parte a anului trecut si reusind chiar o crestere economica de 1,4% in ultimul trimestru.
Totusi, cresterea economica s-a retras constant de la inceputul lui 2010, iar indicatorii sugereaza ca trendul se va pastra si in al doua jumatate a anului.
Pesimistii nu se lasa convinsi de relansarea prin investitii private trambitata pe Wall Street, aratand ca, in pofida dimensiunii uriase, fara precedent, a masurilor de stimulare, revenirea economiei a fost foarte slaba dupa standardele americane. Intr-adevar, dupa celelalte recesiuni care au lovit SUA de-a lungul istoriei, primele faze ale relansarii au fost caracterizate in primul rand de scaderea rapida a somajului, datorata aparitiei a milioane de locuri de munca in sectorul privat.
In prezent, rata oficiala a somajului din Statele Unite se mentine la 9,5%, iar datele nu sugereaza ca situatia se va imbunatati curand, indicand mai degraba prelungirea depresiei de pe piata muncii.
Geithner: Economia americana este in recuperare si nu va intra din nou in recesiune
„Economia incepe sa se faca bine. Cred ca veti observa cel mai probabil o economie care se va consolida incet-incet in urmatorii 1-2 ani, veti vedea cresterea numarului de locuri de munca, a investitiilor, (…) dar mai avem mult de mers”, a afirmat secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, duminica, la postul de televiziune NBC.
Oficialul a mai aratat ca legislatia de reduceri de taxe pentru bogati, care expira in acest an, nu va fi reinnoita, pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite in vederea readucerii deficitului bugetar fara a afecta relansarea economica.
Geithner a spus ca doar 2-3% dintre americanii bogati – care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an – vor fi afectati de expirarea reducerilor de taxe introduse de administratia Bush.
„Credem ca asta este abordarea responsabila, pentru ca trebuie sa ne asiguram ca putem arata lumii ca dorim, ca tara, sa incepem sa facem unele progrese in privinta reducerii deficitelor pe termen lung”, a afirmat seful Trezoreriei SUA.