Principala cauza a acestei situatii a fost imprumutarea excesiva in euro si alte monede straine, se explica in publicatia americana.
„Cand monedele unor tari precum Ungaria si Romania s-au prabusit anul trecut, mii de companii si proprietari de locuinte s-au trezit cu unele dintre cele mai mari dobanzi variabile la credite de pe planeta. Riscul de neplata a creditelor a crescut iar falimentul unor banci a putut fi evitat doar printr-un imprumut de la FMI si UE”, se mentioneaza in articolul The New York Times.
Autorul articolului apreciaza ca ar putea parea surprinzator faptul ca banci din Austria, Italia sau alte tari vest-europene continua sa ofere credite in zona Europei de Est, in ciuda situatiei economice mai dificile din regiune.
Austriecii de la Raiffeisen, cunoscuti pentru disponibilitatea lor de a investi si in zone precum Kosovo, au incetat sa mai ofere credite in Ucraina, dar continua activitatea de creditare in alte tari din regiune, printre care Ungaria si Romania.
„Unele riscuri se anuleaza, pe fondul anticiparii revenirii economice”, a declarat Peter Brezinschek, economistul-sef al RZB Group.
Altii apreciaza insa ca intreruperea finantarii regiunii ar putea fi contraproductiva, intrucat va fi taiata astfel o sursa principala pentru cresterea economiilor.
„Tarile in curs de dezvoltare din Europa trebuie sa creeze conditii pentru cresterea creditarii in monedele locale, inclusiv o inflatie scazuta”, a declarat Erik Berglof, economistul – sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
El considera insa ca masurile de reglementare a pietei in conditii de recesiune pot face mai mult rau decat bine.
PIB-ul Romaniei a scazut anul trecut cu 7,1%, in timp ce economia Ungariei s-a comprimat cu 6,3%, inclusiv din cauza instabilitatii create de imprumuturile in monede straine.