Tichete cadou de Paște. Angajatorii le pot oferi salariaților tichete cadou de sărbători, în valoare de 300 de lei, fără a plăti taxe la ANAF. Dacă suma este mai mare, vor trebui să plătească impozit pe sumele oferite.
O modificare adusă de OUG 130 este aceea că firmelor li se interzice să ofere tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Companiile care nu respectă aceste prevederi pot primi o amendă de până la 35.700 de lei.
Cei 300 de lei pot fi oferiți sub formă de tichet cadou, cadou în bani sau bunuri, potrivit contabilul.manager.ro.
Citește și: Cât vor cheltui românii pe masa de Paște în 2023. Coșul de cumpărături va fi cu sute de lei mai scump
Tichetele acordate de Paște sunt venituri neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita sumei de 300 de lei dacă acestea sunt prevăzute în contrctul de muncă sau în regulamentul intern.
În cazul în care salariații primesc cadouri în bunuri, taxa pe valoarea adăugată din facturile de achiziție nu este deductibilă, nefiind efectuată în folosul unor operațiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal. La achiziție această se include în costul cadourilor.
Pentru întreagă valoare se stabilește limita neimpozabila, respectiv limita deductibilă de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii(art.25 alin.(2) lit.b) pct.3 Cod fiscal.
Citește și: Meteo Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 16 aprilie. De ce temperaturi ne vom bucura de Înviere
b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidența acestei limite următoarele:
3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale și tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor.