- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tinerii angajati nu se gandesc la batranete. De ce nu isi aleg singuri fondul de pensii

19 Jun, 00:05 • adrian.mihaltianu
Majoritatea tinerilor aflati la primul loc de munca nu se inscriu la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II) si asteapta sa fie repartizati aleatoriu catre unul dintre cele 9 fonduri. Reprezentantii din domeniu au explicat pentru DailyBusiness.ro de ce s-a ajuns la o astfel de situatie si ce influente sufera piata.
Tinerii angajati nu se gandesc la batranete. De ce nu isi aleg singuri fondul de pensii

Daca in termen de 4 luni de la prima angajare, persoanele cu varsta pana in 35 de ani nu-si aleg un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), acestea sunt distribuite aleatoriu de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).

In primele cinci luni din acest an, 122.891 persoane din cele 133.384 nou intrate in sistemul de pensii obligatorii au fost repartizate aleatoriu (92,13%), conform datelor prezentate luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

[b]Care sunt efectele[/b]

Marius Popescu, director general ING Pensii, a aratat ca aceasta situatie nu este una noua, numarul persoanelor repartizate aleatoriu mentinandu-se an de an in jurul nivelului de 80-90%, ceea ce denota un [b]nivel inca scazut de cunoastere de catre public a beneficiilor pe care e ofera o pensie privata[/b], dar si de responsabilizare a romanilor fata de propriul viitor financiar.

„Implicarea fiecarei persoane in alegerea informata si deliberata a fondului administrat privat la care va participa reprezinta, in fapt, o [b]decizie cu privire la propriul viitor[/b], prin care fiecare dintre noi ne putem pregati mai bine mijloacele financiare pentru un trai decent la pensie”, a spus Popescu.

La randul sau, Ioan Vreme, CEO-ul Generali Pensii, a precizat ca efectul acestei distribuiri aleatorii a tinerilor aflati la primul loc de munca nu e deloc dramatic in piata si nu putem spune ca ar fi neplacut pentru participant.

„Cu toate acestea, noi, administratorii acestor fonduri, am militat mereu alaturi de CSSPP pentru o atitudine activa a tinerilor, respectiv pentru o alegere simpla dar ferma a unui fond de pensii in locul unei alocari intamplatoare. E in cele din urma vorba doar de informare si de constientizarea unei alegeri, a unui gest”, a spus Vreme.

Totodata, Marius Popescu a subliniat ca sistemul de repartizare aleatorie a celor care nu decid in nume propriu are avantajul de a le oferi si acestora posibilitatea de a beneficia de sistemul privat, de a face ca – si in absenta unei decizii voluntare – banii lor sa fie investiti si sa produca rezultate in beneficiul lor.

„Pe de alta parte, clientii care nu se implica si nu isi aleg in mod informat si deliberat fondul la care contribuie, pot ajunge sa beneficieze de un nivel mai restrans de informare, in conditiile in care exista riscul ca datele personale sa nu fie intotdeauna 100% corecte sau pentru ca nu stiu sa se informeze cu privire la evolutia fondului la care participa”, a adaugat seful ING Pensii.

Radu Bragarea, directorul general al Eureko Pensii Private, a mentionat ca sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) include noi participanti in fiecare an din randul celor care au pentru prima data un loc de munca si produc venituri. Acestia au avantajul de a avea un cont de pensie privat inca din primul an de munca.

„Incepand acumularea atat de devreme, rezultatele pe termen lung vor fi dintre cele mai bune pentru acesti tineri, atunci cand vor atinge varsta pensionarii, chiar daca se contribuie initial cu sume mici. Piata pensiilor private creste in acest fel si ea cu peste 300.000 de noi participanti anual”, a mai zis Bragarea.

[b]Clientii, greu de gasit[/b]

Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii, a
mentionat ca numarul celor care sunt inscrisi aleatoriu nu este o surpriza
pentru administratorii din piata.

„Este extrem de dificil sa-i ‚gasesti’ pe cei care se
angajeaza pentru prima oara, iar majoritatea sunt tineri care nu promoveaza
examenul de bacalaureat si se inscriu la somaj. Faptul ca sunt inscrisi
aleatoriu este in general un lucru eficient pentru piata, deoarece acestia
intra in sistem repede iar pe masura ce au si salariu alimenteaza contul
individual imediat, dar si pentru ei insisi, pentru ca incep sa contribuie de
la o varsta foarte buna (19-20 ani), ceea ce le asigura o acumulare de durata
in contul personal de pensie. Din pacate, nu este vorba de contributii
semnificative sau continuitate in plata acestor contributii”, a mai spus
Coca-Cozma.

Seful Eureko Pensii considera ca principalul motiv pentru care multi tineri nu aleg in mod activ un fond de pensii sau altul este nivelul relativ scazut de constientizare al nevoii de pensie la momentul primei angajari, cand atentia este indreptata in special spre dezvoltarea profesionala imediata.

„In opinia mea, sunt patru actori principali de care depinde diminuarea numarului de persoane repartizate aleatoriu – angajatorii, industria, autoritatile cu responsabilitate in domeniul pensiilor si statul – la care ar trebui sa se adauge responsabilitatea individuala pe care o are fiecare dintre noi in privinta aderarii cu buna stiinta la un fond de pensii”, a declarat Marius Popescu, director general ING Pensii.

El a adaugat ca nu trebuie sa uitam ca vorbim despre o piata inca tanara, care trebuie formata continuu de toti jucatorii, si „cred ca acest obiectiv trebuie sa fie si in continuare unul strategic, pentru toti participantii din aceasta piata”.

Astfel, in timp ce industria poate contribui prin [b]accesul facil la consiliere financiara[/b], informare sustinuta, cresterea nivelului de constientizare a nevoilor de economisire si transparenta, autoritatile prin sustinerea increderii in sistem, o informare completa si corecta si limitarea schimbarilor legislative, rolul guvernului ar trebui sa fie acela de a [b]impulsiona dezvoltarea culturii de economisire[/b] fara plata altor bani „din buzunar” din partea clientilor, potrivit lui Popescu.
[quote=Marius Popescu, director general ING Pensii]Cred ca se impune un sprijin activ din partea angajatorilor pentru informarea noilor angajati privind pensia privata[/quote]
Totodata, Ioan Vreme, CEO-ul Generali Pensii, spune ca se ajunge la o pondere atat de mare a participantilor repartizati aleatoriu din simplul motiv al imprastierii teritoriale a clientilor potentiali.

„Nu e usor sa gasesti, ca agent de marketing, la momentul potrivit pe cei care se afla la prima angajare si deci la momentul deciziei in alegerea unui fond de pensii. Locurile de munca nu apar constant si angajarile nu se fac dupa un calendar, deci probabilitatea de a gasi potentialul participant e destul de redusa. Evident ca in aceste conditii, agentii de marketing se orienteaza spre alte activitati iar administratorii nu pot face prea mult sa schimba situatia”, a aratat Vreme.

El a adaugat ca angajatorul are in primul rand rolul de a comunica celui proaspat angajat toate conditiile relatiei de munca si „aici isi poate gasi locul o informare mai atenta, mai detaliata asupra necesitatii alegerii fondului de pensii”.

Din punctul de vedere al sefului Alico este foarte dificil
pentru orice administrator sa implementeze solutii care sa creasca numarul
celor care se inscriu direct si nu prin loterie.

„Este practic imposibil sa implementezi un mecanism prin
care sa-i gasesti in patru luni pe cei care intra in campul muncii in Romania.
Cu siguranta un efort concertat de educare si informare administrator,
angajator si Comisie si-ar spune cuvantul intr-un grad mai mare de alegere
voluntara a administratorului de catre cei aflati la primul job”, a spus el.

[b]Cum te poti muta la alt fond de pensii[/b]

„Indiferent daca a aderat in mod activ sau a fost repartizat aleatoriu, orice participant poate decide sa se transfere la un alt fond. In primii doi ani exista insa o [b]penalitate de transfer de 5%[/b] din valoarea contului”, a subliniat Radu Bragarea, directorul general al Eureko Pensii.

Daca transferul se face dupa doi ani atunci nu sunt penalizari.

Marius Popescu a explicat ca, in cazul transferului, participantul contacteaza administratorul fondului de pensii administrat privat la care doreste sa se transfere, de la care primeste actul individual de aderare si formularul tipizat de notificare, pe care il completeaza in doua exemplare.

Un exemplar este pastrat de catre participant, iar un exemplar este transmis administratorului fondului de la care doreste sa se transfere, insotit de o copie a actului individual de aderare semnata cu noul administrator si o copie a actului de identitate. Ulterior, participantul va primi din partea administratorului la care a fost transferat o informare privind rezultatul procedurii de validare a transferului, precum si situatia activelor transferate.

Conform legislatiei in vigoare, repartizarea aleatorie a persoanelor se efectueaza in cote egale pentru fiecare fond de pensii administrat privat, la data la care se face repartizarea.

In ceea ce priveste trasferurile intre fonduri, numarul acestora este foarte reduse, de ordinul a cateva zeci la nivelul intregii piete in fiecare luna.

In mai 2012, [b]5,65 milioane persoane[/b] participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, in crestere cu 0,24% fata de aprilie 2012 si cu 6,42% fata de mai 2011, potrivit CSSPP.

Valoarea activelor nete inregistrata de cele 9 fonduri de pensii a fost de 7,667 miliarde de lei (1,717 mld. euro), in crestere cu 2,21% fata de luna aprilie 2012 si cu 47,89% mai mare decat in mai 2011.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei